Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Премиерът е готов да подаде оставка, но не приема предсрочни избори

| обновено на 05.08.20 в 15:58
Снимка: БГНЕС

"Готов съм по всяко време да си тръгна, правил съм го. По никакъв начин не искам да има напрежение заради мен" - с тези думи премиерът Бойко Борисов се обърна към над 3 000 делегати на партийното съвещание на управляващата партия ГЕРБ. Речта беше предавана пряко по БНР. Ще предложа на коалиционните партньори варианти, включително правителството да продължи без мен. Но в споразумението с „Обединените патриоти“ е записано, че правителството ще изкара мандата си докрай. 

Борисов изтъкна, че без парламент не може да се действа срещу епидемията с Covid-19, не може да се вземат заеми, не може да се приемат нови закони, не може да има актуализация на бюджета, няма да има нов бюджет, заплати и пенсии. Припомни и, че парламентът трябва да приеме промените в изборния кодекс, гарантиращи честни избори, включително и машинно гласуване. 

Премиерът предупреди, че идват тежки месеци, дори години, както и, че на страната ни е нужна стабилност. "На нас ни трябва подкрепа на избори. Ако хората не ни искат, няма да стоим!", заяви Борисов и посочи, че според всички социологически проучвания ГЕРБ продължава да е първа политическа сила. 

Бойко Борисов и делегатите на съвещанието не се смутиха от протестиращите, които шумно изразяваха позициите си пред форума и се опитаха да нахлуят на мястото на събитието в „София Техпарк“. Стигна се и до физически сблъсъци между мъже с маски и протестиращи срещу правителството преди и след Националната конференция на ГЕРБ. 

Част от младежите, нападнали демонстрантите, проявили физическа агресия и срещу журналисти. Сред потърпевшите е журналистката от „Свободна Европа“ Полина Паунова. Когато тя се опитала да заснеме агресивните мъже, телефонът й е бил насилствено взет и изхвърлен. От пресцентъра на ГЕРБ са заявили пред „Свободна Европа“, че агресивните мъже са провокатори и са опитвали да нападат и симпатизанти на ГЕРБ.

Униформени служители на МВР са изградили кордон, за да отстранят демонстрантите, но до задържане на провокаторите така и не се стигнало, предаде репортерът на БНР Марта Младенова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30
Резерватът

В почивните дни – облачността намалява и валежите спират

Още преди полунощ облачността ще намалее и през втората половина на нощта ще бъде ясно. Вятърът в Източна България временно ще отслабне.  В събота, 29 юни, ще бъде слънчево. В следобедните часове, над източната половина от страната и планинските..

публикувано на 28.06.24 в 19:30