Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чужденците ще дегустират специално меню с традиционни български храни и вина

Национално българско меню с традиционни ястия и вина ще допълва представата на чужденците за България. Това каза новият министър на туризма Марияна Николова на среща с ректора на пловдивския Университет по хранителни технологии Пламен Моллов. Всеки от районите в страната ни ще бъде представен с характерните си храни и вино, за да подчертае своята уникалност. Според данните на министерството през последните години гурме туризмът у нас става все по-популярен.

Наред с идеите за утвърждаване на страната ни като кулинарна дестинация Марияна Николова съобщи и данни за сегашното положение в туристическия бранш. С 60% са намалели посещенията на чужди туристи от началото на годината заради Ковид епидемията. "Налице са над 70 хил. резервации на Черноморието ни на гости от Турция, Израел, Молдова и Беларус, но е нужно предприемането на мерки за пристигането им", подчерта министърът. Марияна Николова отправи и критики относно досегашния модел за развитието на българския туризъм. “Не може да се представяме като държава само с летен и зимен туризъм, ние трябва да се представяме като четирисезонна, целогодишна дестинация”, заяви тя.

Съставила Диана Цанкова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Проучване сочи София като най-уютния пристан за пенсионер от ЕС

Проучване на компанията за бизнес решения „Moneypenny“, сочи София като най-добрия град за преместване и живот на средния европеец след пенсиониране, пише сп. "Форбс". Класацията отчита фактори като средната цена на живота и нужните спестявания на..

публикувано на 06.08.24 в 12:53

На Преображение ще вали само в североизточните райони

През нощта ще преобладава ясно време, главно над Северна България с временни увеличения на облачността. Вятърът ще е слаб и ще започне да се ориентира от запад-северозапад. Във вторник , 6 август, облачността ще е променлива, по-значителна в..

публикувано на 05.08.24 в 19:40
Димитър Главчев

Правителството отпусна средства за по-високи заплати във висшите училища

С прието днес постановление на Министерския съвет са одобрени  допълнителни разходи в общ размер 184 милиона лева за увеличаване на възнагражденията във висшите държавни училища и научни организации, считано от първи април тази година. Така се..

публикувано на 05.08.24 в 19:26