Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

7% спад на икономиката до края на годината, според БТПП

БТПП представи годишното издание България в цифри
Снимка: bcci.bg

До края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число, прогнозират от Българската търговско-промишлена палата. Според годишното издание на класацията "България в цифри" страната ни се нарежда сред най-харчещите заради коронавирусав Югоизточна Европа държави и това е една от причините икономическото възстановяване да настъпи по-бавно.

Не е оптимистична и прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата. Броят на хората без работа ще надхвърли 10%, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП. По думите му, това ще се случи, “ако не успеем да стимулираме предприемачите у нас да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка".

Според документа България подобрява позицията си по индекса "Отсъствие на корупция" - от 77-о на 71-во място, но я влошава по отношение на върховенство на правото, просперитета и условията за правене на бизнес.

Съставила Диана Цанкова

Още от категорията

Нова софтуерна компания разкрива 350 работни места в София

Министърът на икономиката Лъчезар Борисов връчи сертификат за инвестиция клас „А“ на управляващите директори на софийския център на водещ световен доставчик на технологии и услуги. Сертификатът се връчва за изграждането на център за софтуерно..

публикувано на 08.10.20 в 16:08

НАП напомня: Плащания над 10 000 лева – само чрез превод

Според действащото законодателство  плащанията на територията на България в размер от 10 000 лв. нагоре трябва се извършват само чрез превод  или внасяне по платежна сметка. За това напомнят от Националната агенция за приходите.   Повод за..

публикувано на 08.10.20 в 16:30

Започват процедури в подкрепа на бизнеса за 200 млн. лв.

До края на месеца ще започнат четири нови процедури в подкрепа на българските фирми , съобщи заместник министърът   на икономиката Яна Топалова в рамките на онлайн форум посветен на финансовите мерки в подкрепа на бизнеса в условията на  Covid-19...

публикувано на 08.10.20 в 06:05