Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

7% спад на икономиката до края на годината, според БТПП

БТПП представи годишното издание България в цифри
Снимка: bcci.bg

До края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число, прогнозират от Българската търговско-промишлена палата. Според годишното издание на класацията "България в цифри" страната ни се нарежда сред най-харчещите заради коронавирусав Югоизточна Европа държави и това е една от причините икономическото възстановяване да настъпи по-бавно.

Не е оптимистична и прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата. Броят на хората без работа ще надхвърли 10%, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП. По думите му, това ще се случи, “ако не успеем да стимулираме предприемачите у нас да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка".

Според документа България подобрява позицията си по индекса "Отсъствие на корупция" - от 77-о на 71-во място, но я влошава по отношение на върховенство на правото, просперитета и условията за правене на бизнес.

Съставила Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25