Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

7% спад на икономиката до края на годината, според БТПП

БТПП представи годишното издание България в цифри
Снимка: bcci.bg

До края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число, прогнозират от Българската търговско-промишлена палата. Според годишното издание на класацията "България в цифри" страната ни се нарежда сред най-харчещите заради коронавирусав Югоизточна Европа държави и това е една от причините икономическото възстановяване да настъпи по-бавно.

Не е оптимистична и прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата. Броят на хората без работа ще надхвърли 10%, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП. По думите му, това ще се случи, “ако не успеем да стимулираме предприемачите у нас да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка".

Според документа България подобрява позицията си по индекса "Отсъствие на корупция" - от 77-о на 71-во място, но я влошава по отношение на върховенство на правото, просперитета и условията за правене на бизнес.

Съставила Диана Цанкова

Още от категорията

 Желко Йович

Бизнесът на България и Сърбия се срещат онлайн през ноември

На среща с ръководството на БТПП посланикът на Сърбия в България Желко Йович обсъди възможностите за засилване на двустранните търговско–икономически отношен ия . За това информират от БТПП. Констатирана бе липсата на достатъчна актуална..

публикувано на 17.10.20 в 13:23

Близо 30 000 фермери са подпомогнати заради Covid-19

Помощта идва от държавния фонд "Земеделие" по извънредната мярка за компенсиране на щетите от Covid-19. Мярката има бюджет от 48 милиона евро, от които около 36 млн. евро вече са изплатени, информират от Министерството на земеделието...

публикувано на 16.10.20 в 14:25
Университет за национално и световно стопанство

Експерти обсъждат присъединяването на България към еврозоната

На международна конференция в Университета за национално и световно стопанство София /от 10:00 часа/ икономисти, финансисти, банкери и изследователи от страната и от чужбина ще дебатират по темата „България в Еврозоната – възможности и..

публикувано на 16.10.20 в 05:25