Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

7% спад на икономиката до края на годината, според БТПП

БТПП представи годишното издание България в цифри
Снимка: bcci.bg

До края на годината ръстът на българската икономика ще се свие с около 7%, а безработицата ще достигне двуцифрено число, прогнозират от Българската търговско-промишлена палата. Според годишното издание на класацията "България в цифри" страната ни се нарежда сред най-харчещите заради коронавирусав Югоизточна Европа държави и това е една от причините икономическото възстановяване да настъпи по-бавно.

Не е оптимистична и прогнозата за пазара на труда и ръста на безработицата. Броят на хората без работа ще надхвърли 10%, смята Цветан Симеонов, председател на БТПП. По думите му, това ще се случи, “ако не успеем да стимулираме предприемачите у нас да се върнат към нормалната си дейност, въпреки сложните условия на работа в епидемична обстановка".

Според документа България подобрява позицията си по индекса "Отсъствие на корупция" - от 77-о на 71-во място, но я влошава по отношение на върховенство на правото, просперитета и условията за правене на бизнес.

Съставила Диана Цанкова

Още от категорията

България е с най-евтин ток в ЕС, отчита Еврокомисията

Еврокомисията представи доклади за енергетиката с оценки за държавите в ЕС. България е сред постигналите целите до 2020 г. за добива на възобновяема енергия. Токът в у нас е най-евтин в ЕС - 98 евро за мегаватчас. Заедно с Малта , страната ни..

публикувано на 14.10.20 в 15:04

4% спад на БВП на България през 2020 г. прогнозира МВФ

МВФ очаква спад на БВП на България с 4% през тази година, последван от икономически растеж с 4,1% през 2021 г.  Това показва последният доклад "Световни икономически перспективи" на МВФ, представен във вторник. По отношение на инфлацията фондът очаква..

публикувано на 13.10.20 в 17:57

Спад в търговията с ЕС и трети страни

През периода януари – юли 2020 г.  износът на стоки от България за ЕС  намалява с 6.5% спрямо същия период на 2019 г. и е в размера на около 20.5 млрд. лв. Основни търговски партньори на България са  Германия, Румъния, Италия, Гърция, Франция и Белгия..

публикувано на 12.10.20 в 13:17