Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Една ливанка за опустошената ѝ родина

В основата на трагедията в Бейрут е ширещата се корупция, казва Лидия ал Ашкар пред Радио България

4
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„За съжаление няма го предишния Бейрут, за съжаление не можем да върнем стрелките назад“ – това са горчивите думи на Лидия ал Ашкар от Ливан по повод трагедията в Бейрут. Преди дни мощна експлозия на пристанището в ливанската столица буквално опустоши част от града, като отне живота на над 200 души, рани хиляди и предизвика хаос и бунтове сред местното население.

Но според Лидия, разпадът на държавата Ливан води началото си много преди катастрофата от 4 август. „За съжаление гражданската война, която започна през 1975 г. и спря след 16 години, продължи с други средства. Оттогава Ливан страда и е жертва на проблемите и политическите разногласия в региона. А някога това беше перлата на Близкия изток!“.

С много емоция в гласа тя сподели пред Радио България, че Гражданската война я е прокудила от Ливан. Днес тя живее в България и не може да се завърне в родината си. В тези дни на тежки изпитания тя се тревожи за близките си и преживява събитията заедно с тях.

Според Лидия ал Ашкар в основата на трагедията на пристанището в Бейрут е ширещата се корупция по високите етажи на властта

Чуйте емоционалния ѝ разказ пред Севда Дюкянджи:


Снимките в галерията са предоставени от Лидия ал Ашкар.

Галерия

Още от категорията

Николай Хаджигенов

Лидерите на протестите са готови да влязат в политиката

Ако цената да свалим ГЕРБ и да превърнем държавата в съвременна и европейска е ние да нагазим в калното блато на политиката, то вероятно ще я платим. Това каза пред сайта „Свободна Европа“ един от лидерите на антиправителствения протест адвокат Николай..

публикувано на 19.10.20 в 19:51

Спасиха незаконно изнесено куче от България в Норвегия

Агенцията по храните разреши връщането от Норвегия в България на кучето Рая от породата чихуахуа, което бе заплашено от евтаназия заради невалиден паспорт . Казусът получи международен отзвук след призив на актьора Жан-Клод ван Дам към българските..

публикувано на 19.10.20 в 17:07

Мъгливата и дъждовна есен налага повишено внимание по пътищата у нас

Страната ни заема челно място в Европа в мрачната статистика за загинали и ранени водачи на автомобили и пътници. Много са проблемните пътни участъци в България, които крият риск. И макар да са известни причините за концентрация на произшествията,..

публикувано на 19.10.20 в 10:47