Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата на село Сапарево е умалено копие на храма в Рилския манастир

Снимка: Венета Николова

Това е най-красивата църква в района на град Сапарева баня – ще ви увери всеки, който някога се е изправял пред стройната ѝ снага и е прекрачвал прага ѝ. “Успение Борогорично“ е кацнала на малко възвишение в село Сапарево (на 60-тина километра южно от столицата), а до нея се извисява монолитната кула с часовника и камбаната, която и до днес ехти из цялата околия.

Изпъстрена с легенди е историята на черквата. Казват, че е построена от най-бедния човек в селото – някой си Костадин Грахльов. В съня му се явила Богородица и му заръчала да построи църквата. Провидението му изпратило и друг сън – така сиромахът бил насочен къде са закопани необходимите пари. Днес, като реликва в храма се пази предполагаемият котел с жълтиците, спомогнали за градежа на църквата. Но какво знаем още за този истински шедьовър на църковното изкуство?

„Нашият храм е подобен на този в Рилския манастир, само че без външни кубета, а с вътрешни сводове – разказва енорийският свещеник отец Димитър.– Той е трикорабен, защото строител на нашия храм е майстор Миленко от село Радомир. Това е същият Миленко, който е построил цялото южно крило на Рилската света обител. Всъщност, той е изградил много храмове в цялата ни околия.”




„Успение Богородично“ е издигната за три години.  Ала строителството било по-лесната част. Защото изографисването на черквата продължило цели 12 години. Украсата била поверена на художници от прословутата Самоковска иконописна школа. Сред тях бил и небезизвестният Никола Образописов, ученик на Захари Зограф. И една интересна подробност – бащата на майстор Никола бил сред иконописците на Рилския манастир. В действителност както в изографисването, така и при изработването на дърворезбата в сапаревската църква, можем да проследим видимия стремеж на майсторите да подражават на образци от Рилския манастир. Резултатът смайва посетителите и до днес! Наред с великолепната вътрешна украса, впечатление правят и четирите колони, крепящи централния купол, които са увенчани с позлатени образи.

А какво да кажем за бялата правоъгълна кула, издигната край храма, която се извисява над цялото село?  
„ Това е камбанарията с часовник на нея – казва отец Димитър.– Часовникът е доставен с даренията на хората от Сапарево през 1934 г. чак от Швейцария. И до ден днешен часовникът работи безотказно.“



А идват ли хора в църквата и как се готвят за предстоящия храмов празник Успение Богородично?

„Слава на Бога да, идват млади хора! Имаме служби всяка неделя и при  по-големите празници. А сега предстои храмовият празник на 15 август. Тогава се събират още повече хора, защото това е и празникът на село Сапарево. Петък вечер правим вечерна лития както е традицията. След нея правим водосвет и поръсваме за здраве. Ще имаме Богослужение. Правим и курбан всяка година. Раздаваме курбана и след това народът отива на площада и започва веселието. Църквата е отворена през целия ден. Така че който желае е добре дошъл при нас да запали свещ и за да се помоли.”

Снимки: Венета Николова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Селище на куманите откриха край крепостта Ряховец в Горна Оряховица

Селище на куманите откриха това лято археолози от Историческия музей в Горна Оряховица при проучванията на средновековен некропол, източно от тракийската крепост Ряховец, предаде кореспондентката на БНР Здравка Маслянкова. Археологическият обект е..

публикувано на 21.07.24 в 11:01
Прокламация за началото на въстанието във Втори Битолски революционен окръг, не е нужно да се коментира на какъв език е написана. Македонският още не е бил дефиниран през 1903 г.

Преди 121 години в Македония избухва Илинденско – Преображенското въстание

На 20 юли (по Юлиански календар) 1903 г. македонските българи грабват оръжие, за да поправят една историческа неправда, причинена от Берлинския конгрес през 1878 г. Разпокъсването на българското етническо землище след Руско-турската освободителна война..

публикувано на 20.07.24 в 15:43

Свети пророк Илия – Божият избраник

На 20 юли, в разгара на най-горещите дни, православната ни църква чества паметта на старозаветния пророк Илия. За почитта на народа ни към Божия угодник свидетелстват множеството православни храмове на негово име, където от незапомнени времена се..

публикувано на 20.07.24 в 06:05