Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Знамена и униформи от Руско-турската война привличат малчуганите в РИМ Кюстендил

Снимка: РИМ Кюстендил

Деца изработват въстанически знамена в детската музейна работилница в Кюстендил. Темата през август е посветена на Руско-турската освободителна война (1877-1878 г.), както и на Освобождението на Кюстендил от османско владичество на 29 януари 1878 г.

Поводът е Шипченската битка от 9-14 (21-26 август 1877 г.). Отбраната на прохода Шипка е един от важните моменти от хода на войната, които водят до заветното освобождение на България, казаха от музея.

Заниманията запознават децата с тънкостите при изработването на въстанически знамена, както и с техните отличителни знаци – разярения лъв и думите „Свобода или смъртъ“. Малчуганите могат да видят отблизо и пагони от руски и български опълченски униформи, показващи чина на съответните воини. Участниците имат възможност и да облекат и дрехите на героите, за да се потопят по-лесно в историческата епоха.

Работилницата очаква малките откриватели в двора на музея до 21 август, от 14.00 до 18.00 часа.


Още от категорията

Общ изглед от Кюстендил 1927 г. / Снимка: РИМ Кюстендил

Дигитален архив ще пази жива историята на индустриалното ни наследство

Фабрики, железопътни съоръжения, мостове, кланици, вградили в себе си историята на бурното развитие на промишлеността от първите десетилетия на миналия век, днес биват събаряни или се “самозапалват” и рушат. За да запази свидетелство за тези ценни..

публикувано на 12.06.21 в 10:35

Диалогът между изкуството и властта в България през 70-те години на ХХ век

„Човечеството е дотолкова същото във всички времена, че историята не ни информира за нищо ново или странно в този момент. Променят се само моралните и етични норми“ −с този цитат на Дейвид Хюм от „Изследване на човешкото познание“ (1748 г.) започва своя..

публикувано на 04.06.21 в 10:26
Снимка: Facebook / @regionalhistorymuseumsofia

В София представят изложбата „Приложно златарско изкуство“

Днес в Регионалния исторически музей – София се открива изложбата „Приложно златарско изкуство“. Златарството , наричано още „куюмджийство“, е един от най-престижните занаяти и е сред първите, които се развиват по българските земи още през..

публикувано на 03.06.21 в 06:15