Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири извънредни мерки в помощ на производителите на грозде и вино

Снимка: архив

За първи път гроздопроизводителите могат да кандидатстват по регламента de minimis и да получат държавна помощ от 250 лв. на хектар.

По мярката Covid от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 подпомагането зависи от размера на площите на даденото стопанство. Така производителите, които отглеждат лозя до 1 хектар, ще получат 300 лв., а тези със стопанство над 50 хектара - 13 500 лв.

Снимка: Министерство на земеделието

По време на среща в Поморие с представители на бранша от Югоизточна България, заместник-министърът на земеделието Лозана Василева обясни, че хората трябва да получат парите си до края на септември и по двете мерки. „В рамките на един месец има прием на документи, обработка и изплащане. Целта е максимално бързо средствата да стигнат до земеделските производители“, каза Василева.

Снимка: БГНЕС

Заради извънредната ситуация с епидемията от коронавирус са разработени още две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Едната от тях е за събиране на реколта „на зелено” и на гроздопроизводителите вече са изплатени над 1,5 млн. лв. за 544 хектара площ. Другата мярка е за кризисно съхранение на вино и по нея се очаква да бъдат преведени около 5 млн. лв. В Бургаска област осем души са се възползвали от тази мярка и ще получат около 1,5 млн. лв. за запазване на гроздовия еликсир, който няма да успеят да пласират заради ограничения пазар.

На срещата с представители на бранша Лозана Василева ги призова да участват по-активно в разработването на мерките за новия програмен период, както и да изпращат мнения относно проекта за Наръчник за земеделските практики от полза за климата и околната среда. На свой ред, директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза, че всички предложения, обсъждани през м.г., вече са факт.

Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка „Бране на зелено”, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите“, подчерта той. По думите му управниците не могат да се месят в ценообразуването, нито да отпускат пряка държавна помощ.

Снимка: pixabay




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00