Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Четири извънредни мерки в помощ на производителите на грозде и вино

Снимка: архив

За първи път гроздопроизводителите могат да кандидатстват по регламента de minimis и да получат държавна помощ от 250 лв. на хектар.

По мярката Covid от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 подпомагането зависи от размера на площите на даденото стопанство. Така производителите, които отглеждат лозя до 1 хектар, ще получат 300 лв., а тези със стопанство над 50 хектара - 13 500 лв.

Снимка: Министерство на земеделието

По време на среща в Поморие с представители на бранша от Югоизточна България, заместник-министърът на земеделието Лозана Василева обясни, че хората трябва да получат парите си до края на септември и по двете мерки. „В рамките на един месец има прием на документи, обработка и изплащане. Целта е максимално бързо средствата да стигнат до земеделските производители“, каза Василева.

Снимка: БГНЕС

Заради извънредната ситуация с епидемията от коронавирус са разработени още две кризисни мерки по Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор.

Едната от тях е за събиране на реколта „на зелено” и на гроздопроизводителите вече са изплатени над 1,5 млн. лв. за 544 хектара площ. Другата мярка е за кризисно съхранение на вино и по нея се очаква да бъдат преведени около 5 млн. лв. В Бургаска област осем души са се възползвали от тази мярка и ще получат около 1,5 млн. лв. за запазване на гроздовия еликсир, който няма да успеят да пласират заради ограничения пазар.

На срещата с представители на бранша Лозана Василева ги призова да участват по-активно в разработването на мерките за новия програмен период, както и да изпращат мнения относно проекта за Наръчник за земеделските практики от полза за климата и околната среда. На свой ред, директорът на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза, че всички предложения, обсъждани през м.г., вече са факт.

Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка „Бране на зелено”, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите“, подчерта той. По думите му управниците не могат да се месят в ценообразуването, нито да отпускат пряка държавна помощ.

Снимка: pixabay


Още от категорията

Проектобюджетът за 2021 – високи харчове и много въпросителни

Проектобюджетът за 2021 година, внесен за обсъждане в Народното събрание от Министерството на финансите, предизвика противоречиви реакции и известно недоумение сред финансистите в страната. Може би най-краен в оценката си е бившият..

публикувано на 23.10.20 в 10:38

След края на кризата на сцената ще излязат социалните предприемачи

Близо 4700 организации у нас се определят като социални предприятия и с дейността си допринасят за 1-2% от брутния ни вътрешен продукт. В същото време секторът на социалната и солидарна икономика в Европейския съюз формира 7-8% от националното..

публикувано на 21.10.20 в 10:05

България не е заплашена от дългова криза

България не е изправена пред риск от дългова криза в резултат на своята последователна, консервативна политика, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) , в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на..

публикувано на 19.10.20 в 17:59