Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България - равнопоставен акционер в газовия терминал край Александруполис

Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис
Снимка: БТА

Премиерите на България и Гърция -  Бойко Борисов и Кириакос Мицотакис, присъстваха на официална церемония, на която българският газов оператор „Булгартрансгаз“ стана равнопоставен акционер в проекта за терминал за втечнен природен газ край Александруполис. Във Facebook Борисов подчерта, че подписването на  споразумението ще позволи България да се възползва в пълна степен от новите възможности, които предлагат доставките на втечнен природен газ от  различни източници, включително от САЩ, Катар и Израел.

"Днес правим история" отбеляза  Борисов пред Мицотакис преди официалната церемония, на която присъства и посланничката на САЩ в България Херо Мустафа.

Терминалът край Александруполис ще бъде второто съоръжение за втечнен природен газ в региона, след този в Ревитуса, Гърция, до което България има достъп. Ще бъде изграден модерен високотехнологичен плаващ терминал за приемане, съхранение и регазификация на втечнен природен газ. Планираният  капацитет на терминала за регазификация и подаване към газопреносната мрежа на Гърция възлиза на 6,1 млрд. м³ годишно. Капацитетът за съхранение е 170 хил. м³ втечнен природен газ. Планира се търговската експлоатация на съоръжението да стартира до края на 2022 г., посочват от правителствената пресслужба.

 Още за енергийната визита на Бойко Борисов в Атина – ТУК.

Още от категорията

Проектобюджетът за 2021 – високи харчове и много въпросителни

Проектобюджетът за 2021 година, внесен за обсъждане в Народното събрание от Министерството на финансите, предизвика противоречиви реакции и известно недоумение сред финансистите в страната. Може би най-краен в оценката си е бившият..

публикувано на 23.10.20 в 10:38

След края на кризата на сцената ще излязат социалните предприемачи

Близо 4700 организации у нас се определят като социални предприятия и с дейността си допринасят за 1-2% от брутния ни вътрешен продукт. В същото време секторът на социалната и солидарна икономика в Европейския съюз формира 7-8% от националното..

публикувано на 21.10.20 в 10:05

България не е заплашена от дългова криза

България не е изправена пред риск от дългова криза в резултат на своята последователна, консервативна политика, каза Кристалина Георгиева, управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) , в отговор на въпрос на Bloomberg TV Bulgaria по време на..

публикувано на 19.10.20 в 17:59