Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Видинчанин покори връх Монблан в поход срещу диабета

Снимка: Радио Видин

Мартин Петров от крайдунавския град Видин покори Монблан. Изкачвайки най-високия алпийски връх в цяла Западна Европа (4809 метра), българинът сбъдна една своя мечта и посвети успеха си на борбата с диабета.

„Това е инициатива на „Лайънс Клуб“ – Видин, която членовете на клуба стартираха преди три години, за да помогнат на всяко едно дете и неговото семейство в борбата с Диабет тип 1“ – обяснява Мартин, цитиран от БТА. Те подемат своеобразен „поход срещу диабета“, поставяйки се в ситуации, изискващи кураж, постоянство, учене, тренировки, силна психика, упорство.

Стартирахме проекта преди 3 години със серия сериозни предизвикателства, първото от които бе прекосяване на Черно море и целия Дунав до Видин по вода. Последва национален поход срещу диабета по суша, въздух и вода, с който привлякохме внимание към темата диабет тип 1 при децата от България и успяхме да наберем необходимите средства за проекта“.

Интересното при тези предизвикателства е, че никой от участниците не е имал предишен опит в дейностите по тях. „Така стигнахме до убеждението, че няма невъзможни неща и единодушно решихме да се включим в българска експедиция до Монблан“ – разказва още Мартин. Споделя, че допреди 10 месеца най-високото място, на което се е качвал, е четвъртият етаж на жилищния блок, в който живее. Мотивира го стремежът да докаже, че много неща са възможни, когато има желание и добра кауза. Физическата и техническата подготовка му отнема около година, помага му фирма, базирана в родния му град.

Експедицията до връх Монблан отнема 5 дни, включително аклиматизационните изкачвания, предшестващи атаката. В състава на 5-членната българска група има алпинисти от София, Варна, Пазарджик, Враца и Видин.„Нямам потвърдена информация, но към момента това е най-голямата българска група, покорила Монблан“ – казва Мартин. Достигайки до върха, той престоява там около 8 минути – достатъчни за бърз поглед от покрива на Европа и само няколко снимки.

„Успях с воля. Хората трябва да вярват в себе си и да искат да успеят“ – казва българинът в интервю за БНР-Видин.

Съставил: Елена Каркаланова

Още от категорията

Българският ансамбъл по художествена гимнастика с европейска титла на топки

Българският ансамбъл по художествена гимнастика спечели златния медал на топки на европейското първенство по художествена гимнастика във Варна, а на обръчи и бухалки остана втори след Израел. Така състезателките ни се реваншираха за неособено успешното..

публикувано на 13.06.21 в 15:18
Боряна Калейн

Гимнастичката Боряна Калейн се класира втора на европейското във Варна

Боряна Калейн спечели сребърния медал в многобоя на европейското първенство по художествена гимнастика във Варна. До края на състезанието не беше ясно класирането в челната тройка, тъй като българката игра последна съчетанието си с бухалки и оценката й..

публикувано на 12.06.21 в 16:21

Тежка катастрофа спря временно Рали Сливен

Туският пилот и временен лидер в класирането Уур Сойлу пострада тежко при катастрофа по време на Рали Сливен. Той е с мозъчен оток и счупен прешлен, докато навигаторът му Арас Динчер е без наранявания. Колата с туския екипаж е излетяла от трасето,..

публикувано на 12.06.21 в 15:59