Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Мартин Петров: Вярвайте в мечтите си и ни подкрепете

Видинчанин покори Монблан в името на благородна кауза

6
Снимка: Личен архив на Мартин Петров

Мартин Петров от Видин покори връх Монблан преди дни в името на благотворителна кауза - продължение на кампанията "Поход срещу диабета". Инициативата стартирана от "Лайънс клуб"- Видин под надслов "Поход срещу диабета" България е изцяло благотворителна, като целта е със събраните средства да се закупят сензори и трансмитери за контрол на кръвната захар, които ще бъдат предоставени на всички български деца с диабет тип 1. Мартин Петров, който е член на Туристическо дружество "Бонония",  решава да продължи каузата, разказа той преди да се завърне в България:

"Започнахме инициативата "Поход срещу диабета" преди две години. Плавахме по Дунав и Черно море. Миналата година отново направихме това. По Дунав, въздух и с колелета... Каузата ни става национална... Бях планувал това да се случи през юни, но коронавируса отложи нещата... Намерих пролука в полетите и тръгнах... Не съм се качвал по-високо от четвъртият етаж, но вложих воля. Подготовката за това качване отнема години. Аз се готвих в продължение на година. Благодаря на всички които ни помогнаха... Много бе трудно. Преход. Аклиматизация... Тръгва се от Шамони. Преходът е труден. Стигаш до хижа, в която не можеш да спиш, защото натоварването е огромно... Преход по един скален рид... Стигнахме горе. Всичко това е през нощта. Стояхме малко защото бе студено. Мисля, че сме най-голямата българска група - от 9 човека, покорила върха... Успях с воля. Хората трябва да вярват в себе си и да искат да успеят. Подкрепете каузата ни! Мечтите се сбъдват!" 


Високият близо 5000 метра връх Монблан за първи път е изкачен от Жак Балма и д-р Мишел Пакар на 8 август 1786 г. Това изкачване става по инициатива на Орас дьо Сосюр, учредил награда за този, който открие начин за покоряването на Монблан. Първата жена, изкачила върха, е Мари Паради през 1808 г. Бъдещият президент на Съединените щати Теодор Рузвелт също е ръководил експедиция за изкачване на върха по време на своя меден месец през 1886 г. Сега един баща на две дъщери от Видин изкачи върха в името на каузата "Поход срещу диабета", в името на здравето на нашите деца. Кампанията за набиране на средства продължава. Можете да помогнете, ако наберете текст DIABET на номер 17777.

Интервюто чуйте в звуковия файл.

Галерия

Вижте още
Сони Хиеу Ле

История с щастлив край за Сони, който отрасна в институция, а вече е на прага на университета

Сони, който е отгледан в Дом за деца, лишени от родителска грижа, завърши с отличие училище. Напуска социалното жилище в Ново село, където беше през последните години, и скоро ще е в университета. Той е едни от тези, които успяват да справят, но повечето от младежите като него нямат този шанс. Когато станат пълнолетни или завършат..

публикувано на 18.06.21 в 19:07

Талант, открит по време на пандемия

Изабел Петрова е от Видин и както много хора по време на пандемията, остава у дома без работа. Тя обаче не е свикнала да стои със "скръстени ръце" и открива в себе си таланта да изработва красиви цветя от бонбони и да крои от стари дънки и якета интересни несесери, чанти и раници. Изабел има и страничка във Фейсбук - Betty-Art .  "Дано повече..

публикувано на 18.06.21 в 11:33
Детски празник в Ново село

Ново село се завръща към обичайния ритъм на живот през лятото

Първо на дунавския плаж заработиха двете караванки, които привличат вечер млади хора и гости на селото. Нивото на реката е още високо, температурата на водата е още ниска, но е приятно вечер да изпиеш чаша новоселско вино с приятели, докато корабите минават  край теб. На 3 юли се открива сезонът на летните неделни хорá. Тази година ще бъдат в събота...

публикувано на 18.06.21 в 11:30

Каква ще е Европа след пандемията

Едва ли има някой, който не би желал час по-скоро пандемията от COVID-19 да приключи. В Европа, в частност в България има признаци най-тежката част от здравната криза да е в миналото. И въпреки че все още сме далеч от това да сложим край на пандемията, уверено вървим в тази посока. Всички помним как се промени животът ни след появата на коронавируса,..

публикувано на 18.06.21 в 11:00

Образователни игри за НАТУРА 2000 за ученици от Белоградчик

Информационна кампания за ученици от 8. до 12. клас от Средно училище "Христо Ботев"- Белоградчик се проведе в туристическия посетителски център в село Долни Лом, община Чупрене. На учениците беше представен информационен и образователен пакет, свързан с мрежата НАТУРА 2000 от обучители от дирекцията на природен парк "Врачански Балкан"...

публикувано на 17.06.21 в 16:45

Организират разходка до водопада "Женската вода"

  Преход до водопада "Женската вода"  организират в  неделя, на 20 юни,  Дирекция на ПП "Врачански Балкан" и Природозащитен център "Натура" . Тръгването е в 8:30 часа от последната спирка на тролейбусите на бившия завод "Химко". "Маршрутът е град Враца- преминава се по Ботевия път до местността "Таушаница", след това се излиза над..

публикувано на 17.06.21 в 16:31

"Образцов дом" търсят в Георги Дамяново

Община Георги Дамяново провежда кампанията "Образцов дом". Идеята на инициативата е да се стимулира населението да се грижи за дворовете в домовете си и общите площи около тях, да се подържат в добро състояние- чисти и озеленени.  "Желаещите да участват в кампанията трябва да изпратят до 5 броя снимки на общите части на имота, двора и..

публикувано на 17.06.21 в 16:29