Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Актуално: Пътуване извън България в условия на Covid-19

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кои държави смениха режима за пътуване заради пандемията през последната седмица? Радио България обобщава информацията – вижте:

Белгия отмени задължителната карантина за пристигащите от Югозападния район на България, считано от 27 август т.г.  Белгийските власти преместиха Югозападния район на България от„червена“ в „оранжева“ зона. Карантината и тестът за Covid-19вместо задължителни, стават препоръчителни за пристигащите от тази зона.

От същата дата Северозападният район на България е определен като „зелена“ зона, за която не се прилагат горните ограничения.

Българските граждани в Кралство Белгия могат да се обръщат за съдействие към българското посолство в Брюксел (+32 2 374 47 88; +32 2 374 08 66; в извънработно време: +32 473 981042).

Дания извади България от списъка на страните с карантина. Датското министерство на външните работи обнови цветовия индекс за пътуване от и до България от „оранжев“ на „жълт“, след редовната ежеседмична преоценка на ситуацията с развитието на Covid-19 в чужбина.

По този начин считано от 00.00 ч. на 29 август 2020 г. България вече не попада в списъка на карантинираните държави, за чийто граждани до момента се изискваше представяне на основателна причина за влизане в Дания. Като достатъчно основание за допускане в страната ще се счита представянето на валиден документ за пътуване (българска лична карта или паспорт). И още – отпада призивът за поставяне под 14-дневна карантина на пристигащите от България.

Същевременно датската полиция запазва правото си, при проява на симптоми на заболяване, в т.ч. кашлица и температура, да откаже достъп на влизащите чужденци, независимо от класификацията на страната, от която идват, и изпълнението на поставените изисквания за влизане.

Препоръката за пътуване към България се променя от „въздържане от неналожителни пътувания“ на проявяване на „повишено внимание“ по време на пътуване.

При нужда от съдействие, българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Копенхаген (+45 39 64 24 84, в извънработно време: +45 41 276251.)

Австрия  въведе задължителна декларация за транзитно преминаващите през нейната територия, включително за българските граждани, считано от 22 август т.г.

С декларацията гражданите потвърждават, че незабавно ще напуснат Австрия без да спират. За целта лицата следва да приложат и съответни доказателства – самолетен билет, автобусен билет, билет за влак и други подобни.  

Текстът на декларацията  е достъпен на немски и на английски език.

При нужда от допълнителна информация, българските граждани могат да се свържат с посолството на България във Виена (телефонен номер: 0043 (0)1 505 31 13 и в извънработно време:+43 6991 888 21 01)

Украйна затваря държавната си граница за чужденци от 29 август до 28 септември, стана ясно от изявление на  премиера Денис Шмигал. Според последните данни в хода на епидемията в Украйна около 110 000 души са били заразени с коронавирус, а  2 354 пациенти са починали.

„Във връзка с нивото на заболяванията трябва да защитим съгражданите си и да проявим отговорност към чуждестранните си партньори“, каза ръководителят на кабинета. В Украйна могат да влизат само лицата, които имат разрешение за пребиваване или са членове на международни или хуманитарни мисии.

Бали повече няма да приема чуждестранни туристи тази година заради опасения от коронавирус, предаде Би Би Си.

По-рано властите в индонезийския остров обявиха, че от септември ще допускат чужденци, но планът бе изоставен заради увеличаващите се случаи на Covid-19. Решението предизвиква безпокойство сред местните жители, чието препитание зависи сериозно от туризма.

Според индонезийските власти решението за отварянето на Бали за чуждестранни туристи ще бъде силно зависимо от оценката както на вътрешните, така и на международните данни за разпространението на Covid-19, съобщиха от МВнР.

На острова са установени 4576 коронавирусни инфекции и 52 смъртни случая. В цяла Индонезия те са съответно над 155000 и 6759 – най-голям брой жертви в Югоизточна Азия.

Южна Корея въведе нови правила за покриване на разходите за лечение на пациенти с Covid-19.  От 24 август всички български граждани, които дадат положителен резултат след тест за коронавирус, до 14 дни от пристигането си в Република Корея, ще трябва да покрият всички свои разходи за лечение, настаняване, храна, без разходите за хоспитализацията. Ако пациентът има валидна корейска национална здравна застраховка, сумата, която трябва да покрие лично възлиза на около 20% от цялото лечение.
В допълнение, всички чуждестранни Covid-пациенти, нарушили правилата, издадени от корейското правителство относно карантинния период или представили фалшив PCR тест, ще трябва да заплатят цялата сума по своето лечение.

За по-подробна актуална информация или съдействие българските граждани могат да се обръщат към посолството на Република България в Сеул на дежурния мобилен телефон: +8210 3549 8625.

Съставил: Венета Николова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 60% от хората в България живеят с недостиг на средства за издръжка

Малко над 1450 лв. са необходими на един работещ и живеещ в едночленно семейство, и общо 2616 лв. пък трябват за месечната издръжка за тричленно семейство, какъвто е в момента моделът на повечето от домакинствата в България (двама работещи възрастни и едно..

публикувано на 23.04.24 в 14:45
Снимка: Facebook 
/Balgaria.i.Makedonia.Istoria.i.Politika

Преведоха на английски двутомника "България и Македония, история и политика"

40 автори с 43 теми участват в първия том на сборника "България и Македония, история и политика". С научни факти първият том проследява Средновековието, Османския период, борбата за правата и свободите на населението в Македония и възникването..

публикувано на 23.04.24 в 11:50

Обилни валежи се очакват във вторник – жълт код за 7 области в Западна България

Във вторник, 23 април, минималните температури в страната ще са между 6 и 11°, в София 7°. През деня ще е облачно и дъждовно. В Западна България количествата ще са значителни. Вечерта валежите ще спират. Максималните температури ще са от 12 до 17°,..

публикувано на 22.04.24 в 20:05