Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милена Атанасова ‒ със запазено място в света на висшата мода

7
Снимка: личен архив

Вкусът се култивира. Елегантността е щастие“ – така с насоки за елегантност във всичко и навсякъде, започва пътят към успеха в света на висшата мода на Милена Атанасова.

Българката от години разпределя ангажиментите и времето си между София и Париж. Спечелила е високата оценка на диктатори във висшата мода като Алекзандър Маккуин, Стела Макартни, дори взискателният Карл Лагерфелд хвали нейния майсторски клас, проведен в Париж.

„Аз научих много от тези хора, начина, по който те преодоляваха трудностите. По техен маниер ми преподадоха качества и знания, а това сега ми дава спокойствие, че притежавам всичко необходимо за творчество и стабилност в свят, изпълнен с жестока конкуренция“ – признава Милена Атанасова. Стилът й вече е разпознаваем по света, тя фигурира в списъка на творците със забележително цялостно творчество, а биографията й ще може да бъде прочетена на 17 езика в Енциклопедия за световното наследство, която се разработва в момента.

Ключовите елементи, които определят работата на българката в международната висша мода са стил и елегантност. За нея те са заложба, която човек развива още в детството. „Стилът на обличане говори много ‒ това е нашето първо взаимодействие със света, и с другите“ – казва Милена Атанасова:

Аз израснах в скромни условия. Бях обградена от хора, които обичаха красотата и елегантността, не само като външен израз, но и като мисловен процес. Моята майка беше от поколението, преживяло Втората световна война и ми е разказвала как се е възхищавала на елегантността преди войната. Какви прекрасни рокли са носили тогава, отивайки например на опера. Разказваше и едновременно тананикаше някои прекрасни арии. Аз често се качвах на тавана да разглеждам няколко тоалета, запазени от онова старо време и се възхищавах на моделите, на фините им изработки. Моята баба беше талантлив художник и естет, тя е оказала голямо влияние върху мен. Така всеки път, когато виждах дрехи във витрини, аз дърпах майка ми за ръката и започвах да я моля да ми купи някоя от тях. Тя обаче веднага ми отговаряше, че аз ще се науча и ще си ги създавам сама, даже и по-красиви. Изхождайки от тези спомени, мога да кажа, че модата избра мен. Намирането на стил на обличане е работа върху самия себе си. Елегантното може да бъде прагматично, удобно, но и да е добре подбран цвят, материя, елемент на изненада и най-вече излъчване. Срещала съм жени, които носят една семпла блуза и пола или панталон, но по най-елегантния и озаряващ начин. Добрите комбинации винаги оставят добро впечатление.

„Светът на висшата мода е невероятен. Той е движение отвъд думите, а философията на дизайнерите е абсолютно еклектична“ ‒ казва Милена Атанасова, която днес е сред утвърдените теоретици и практици в средите на модата и изящните изкуства във Франция:

Най-скъпите уроци за мен са най-трудните ‒ парадоксално е, но след тях животът става по-лек. Колкото са по-трудни – толкова от тях се раждат най-красивите постижения. Младите хора смятат, че талантът е всичко, обаче трябва още. Става въпрос за лична енергия, а тя се увеличава с преминаването през различни етапи и с времето научих колко е важно да бъдеш много смирен. Изисква се също голяма устойчивост, за да не се пречупиш пред конкуренцията. Всичко се преодолява с нов дух, нова идея и различен механизъм на действие.“

Милена Атанасова създава своя авторска техника „Рисуване на Вивалди“, която също преподава на студентите си в чужбина. Нарича я още „ритмичен релеф“, тъй като движението на четката се извършва в ритъма и такта на музиката. Представя я за първи път през 2012 г. в парижката галерия „Де Коломбие“, където е и първата й самостоятелна изложба – „Хармония на сезоните“. Посветена е на майка ѝ, а аналогията, която дизайнерката открива с детството си е много силна ‒ те са четири деца в семейството, подобно на четирите сезона в музикалното произведение на Вивалди. И до днес всеки детайл от работата на Милена Атанасова я връща към България и родния дом в София, където любовта към класическата музика е пробудила стремежа ѝ към елегантност, изтънчен вкус, но и устрема към високия подиум.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Снимките са предоставени от Милена Атанасова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Разходка из шоколадовото царство на Михаела Кътева

Всяко дете мечтае да има цялото време на света, в което да играе и да се радва на купища от сладки изкушения. Едно от най-любимите, разбира се, е Негово величество Шоколадът. Първи сведения за появата му се откриват още 2000 години преди Новата ера,..

публикувано на 24.04.24 в 11:45

Цвети и нейните "щастливи" биволи от породата българска мурра

Тя е красива, стройна, млада и образована. Притежава всички качества за успешна кариера на модния подиум или в рекламния бизнес! Но избира да отглежда … биволи на село. Цветелина Недкова завършва с отличие висшето си образование в специалностите..

публикувано на 16.04.24 в 10:05

Елена Арнаудова от Братислава: Словаците ценят и уважават България

Елена Арнаудова пристига в Словакия през 2004 г., когато след конкурс е избрана да оглави Българския културен институт в Братислава . В продължение на девет години тя се грижи за това българската култура да бъде представена по възможно най-добрия..

публикувано на 14.04.24 в 07:10