Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

56-ти ден на протести – „Велико народно въстание“

Снимка: БГНЕС

В 56-ия ден от гражданското недоволство в пространството между Министерския съвет, Президентството и Парламента в София се провежда национален протест, наречен „Велико народно въстание“. Протестите, продължили на приливи и отливи цял ден, преляха в традиционната вечерна демонстрация. Исканията са за оставка на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

„Хората искат нещо, което е базовата ценност на демокрацията – мандатът да се върне при тях и те да решават“, каза в интервю за бТВ лидерът на движение „Да! България“ Христо Иванов.
 
При сблъсъци между полиция и протестиращи през деня десетки потърсиха лекарска помощ. Сред пострадалите имаше и протестиращи, и полицаи. Задържани са над 35 души – футболни фенове с криминални регистрации, които са довели до ескалацията на протеста, съобщиха на брифинг от МВР.

През деня протестиращи блокираха граничните пунктове с Румъния  при Силистра и Дунав мост.

Тази вечер протест под мотото "Тръгвайте си! Веднага!" се провежда и по улиците на черноморския град, съобщава БНР Бургас.

Акции в подкрепа на протестите в България организират и български общности зад граница – в Лондон и Париж, Хага, Брюксел, Кьолн, Ванкувър, Чикаго, Австралия и Нова Зеландия и др.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Празничните събития за Деня на храбростта в гарнизоните в страната

Военнослужещи от различни гарнизони на страната ще проведат празнични събития на 25, 26, 29, 30 април и 2 май по повод предстоящия 6 май – Ден на храбростта и празник на Българската армия. Гражданите ще могат да се запознаят с техниката и..

публикувано на 24.04.24 в 18:38

Приключи срокът за регистрация на партиите за изборите

Общо 23 партии и 11 коалиции са подали в Централната избирателна комисия заявления за регистрация за участие в изборите за членове на Европейския парламент от Република България и/или за народни представители. Това предаде БТА, позовавайки се на..

публикувано на 24.04.24 в 18:28

Съвет ще координира политиките за българите в чужбина

Създава се Съвет за координация на политиките за българите зад граница. Това ще е постоянно действащ консултативен орган към Министерския съвет, реши на второ четене парламентът с промени в Закона за българите, живеещи извън България. Законопроектът..

публикувано на 24.04.24 в 13:10