Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме сраженията за освобождаване на Добруджа през 1916 г.

Паметникът на Иван Колев в Добрич
Снимка: БГНЕС

Навършват се 104 години от Добричката епопея. През септември 1916 година, с победоносното настъпление на Трета българска армия и на конницата на генерал-лейтенант Иван Колев, наречен още Спасителя на Добрич, Южна Добруджа се връща в пределите на България. Паметта на загиналите за освобождението на Добруджа беше почетена с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Иван Колев в Добрич, наричан Спасителя на Добрич и Мемориала на VI пехотна Бдинска дивизия, край село Козлодуйци.

На същата дата, 7-ми септември отбелязваме и 80 години от подписването на Крайовската спогодба, която връща окончателно Южна Добруджа в пределите на България.

За историците, договорът в Крайова от 7 септември 1940 г. е огромен успех за българската дипломация, защото позволява връщането на изконна българска земя по мирен път. Затова някои съвременни политици определят този акт като „Второто Съединение на България”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Богородични заговезни е

За православните Богородични заговезни поставят началото на Богородичния пост. Той продължава 2 седмици и предшества най-големия празник в чест на Божията Майка - Успение на пресвета Богородица, който се отбелязва на 15 август...

публикувано на 31.07.24 в 10:59

Стара Загора отбелязва 147 години от сраженията в защита на града

Навършват се 147 години от боевете за защитата на Стара Загора през 1877 г. В знак на почит и признателност към героизма на загиналите за свободата, на 31 юли, в 9:30 часа едновременно ще бъдат поднесени венци пред Паметника на Трета опълченска..

публикувано на 31.07.24 в 06:35

Светият синод на БПЦ излезе с позиция за церемонията по откриване на Олимпиадата

Християнска Европа е жива, а опитите за нейното дехристиянизиране и дехуманизиране няма да успеят, се казва в позиция на  Светия Синод на Българската православна църква по повод церемонията по откриването на Олимпиадата в Париж. "Целият..

публикувано на 30.07.24 в 13:18