Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме сраженията за освобождаване на Добруджа през 1916 г.

Паметникът на Иван Колев в Добрич
Снимка: БГНЕС

Навършват се 104 години от Добричката епопея. През септември 1916 година, с победоносното настъпление на Трета българска армия и на конницата на генерал-лейтенант Иван Колев, наречен още Спасителя на Добрич, Южна Добруджа се връща в пределите на България. Паметта на загиналите за освобождението на Добруджа беше почетена с поднасяне на цветя пред паметника на генерал Иван Колев в Добрич, наричан Спасителя на Добрич и Мемориала на VI пехотна Бдинска дивизия, край село Козлодуйци.

На същата дата, 7-ми септември отбелязваме и 80 години от подписването на Крайовската спогодба, която връща окончателно Южна Добруджа в пределите на България.

За историците, договорът в Крайова от 7 септември 1940 г. е огромен успех за българската дипломация, защото позволява връщането на изконна българска земя по мирен път. Затова някои съвременни политици определят този акт като „Второто Съединение на България”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

д-р Мустафа Хаджи

Съпричастието е в същината на празника Курбан байрам

Хората с мюсюлманско вероизповедание в България празнуват Курбан байрам. "К урбан е арабска дума, която означава приближаване. Ч рез  жертвеното животно мюсюлманите правят всичко възможно да се доближат до милостта на Аллах" – посочва в..

публикувано на 16.06.24 в 07:45

120 години от рождението на Атанас Далчев – един от най-големите поети на България

Към Родината Не съм те никога избирал на земята. Родих се просто в теб на юнски ден във зноя. Аз те обичам не защото си богата, а само за това, че си родина моя. И българин съм не заради твойта слава и твойте подвизи и твойта..

публикувано на 12.06.24 в 10:05

Изложба в София представя древните "повелители на солта" от Провадия

В София ще бъде представена изложбата "Повелителите на солта: Провадия-Солницата 5600 – 4350 г. пр. Хр.". Временната експозиция ще бъде официално открита на 11 юни в Националния археологически институт с музей при БАН (НАИМ-БАН). Тя се посвещава..

публикувано на 08.06.24 в 15:25