Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

76 години от 9 септември - една спорна дата в българската история

Снимка: архив

Допреди 31 години, 9 септември се отбелязваше в България като национален празник и преломна дата, довела на власт Българската комунистическа партия - БКП. Днес по-старите поколения остават поделени в оценките си за налагането на комунистическия режим в страната ни след 9 септември 1944-та. Докато по-младите остават неориентирани и незаинтересовани от историческата дата. Българската социалистическа партия, като наследничка на БКП продължава да прославя политическия преврат, като акт солидарен с действията на международната антифашистка коалиция от 1944.

Военният преврат от септември 1944 година, осъществен в условията на започнала окупация от Червената армия, е мълчаливо подкрепен от управляващия политически елит, който безпомощно търси изход за България от бушуващата Втора световна война. Правителството на Константин Муравиев е свалено и на власт идва правителство на Отечествения фронт начело с Кимон Георгиев. В 6:30 часа по радиото прозвучават думите на новия министър-председател. В„Златния фонд“ на БНР се съхраняват спомените на д-р Петър Дертлиев от това утро. Тях, както и още детайли за събитията от този период на българската история, прочетете в публикацията 1944 – годината, променила историята на България, от архива на Радио България.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Почитаме празника на светците Константин и Елена

Свети Константин бил император на Византия през IV век. Той въвежда християнската религия като официална във Византия. Неговата майка Елена, открила кръста, на който бил разпнат Спасителя и построила няколко манастира в Светите земи. Откриването на..

публикувано на 21.05.23 в 04:05
Недялка Керанова

Спомен за Недялка Керанова

На 24 април се навършиха 82 години от рождението на Недялка Керанова – един от най-забележителните гласове в българския фолклор, отишла си без време от нашия свят през 1996 г. Напомни ни за нея нашият слушател и приятел от САЩ Норис Балабанян, чийто..

публикувано на 08.05.23 в 10:15
Снимка: Съюз на българските композитори

Да си спомним за Петър Ступел с песента "Закъснели срещи"

Днес се навършват 100 г. от рождението на композитора Петър Ступел . Роден на 27 април 1923 г. в София, той продължава традицията в семейството на професионални музиканти – учи пиано от ранна възраст и з авършва Държавната музикална академия "Панчо..

публикувано на 27.04.23 в 05:55