Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българското село става все по-привлекателно, предлага и къщи без наем

Снимка: pixabay

„Здравейте, ние сме семейство с две деца, търсим си малка къща на село. Моят съпруг е майстор водопроводчик и можем да се преместим да живеем във всеки район на България, стига да намерим подходящ за семейството ни имот с двор, който да стопанисваме“.

Това е една от стотиците обяви в специализираната фейсбук група, създадена с идеята да свързва желаещите да наемат къща на село, с други, коитонямат възможност да стопанисват дома си, но биха го отстъпили временно срещу символична помощ. Интересът към нея в последните месеци расте осезаемо, по понятни причини ‒ ограниченията около Covid-19.Хората търсят буквално всичко и навсякъде – от добре поддържани многоетажни къщи с двор, до полуразрушени постройки в запустели имоти.

Естествено, търсенето предизвика ръст в цените на имотите. Особено атрактивни са тези на до 100 километра от областните градове, чиито цени са скочили почти двойно в сравнение с предпандемичния период. А заради кризата, още по-малко българи разполагат с нужните средства за закупуване на имот. Затова и решението за временно стопанисване се явява нещо като допирна точка между „предлагащите” и „търсещите” свое местенце на село.


„Три години имах наематели в къща, което всъщност даде импулс, за да се посветя на тази идея“ – разказва Ирен Ненчева, която прави крачка в комуникацията между заинтересованите страни:

„Нямах събрани средства, намерението ми беше да изтегля заем, за да си купя имот на село, дори само земя. В търсенето и обикалянето на няколко празни къщи, в мен се появи желанието да се свържа с някой собственик и да му предложа да живея в неговата къща за няколко години, ако той няма план да я ползва. А през това време аз да я поддържам, да направя някои ремонти и да обработя градината. Но не намерих такова място. Много рядко преди години можеше да срещнеш такива хора. Сега, за радост, има повече. Тогава създадох групата с особено име „Имот под наем БЕЗ наем“и започнах да каня хората да се запознаят с идеята. В началото още нямаше правила, методи, начини на този род отдаване на имот. Ние ги откривахме и дори създадохме. Трябваше да прокарваме пътека за тези неща. Влагах лични средства в пътувания и обиколки из България, за да видя как живеят наематели и наемодатели, какви са им отношенията, какви проблеми имат. Много от събрания опит и съветите съм качила и са достъпни в мрежата, но самият сайт сега не съществува."

Сега има само фейсбук група, която свързва директно търсещите и предлагащите имот под наем без наем, а последователите ѝ са почти 46 хиляди.

Там, освен за къща, може се срещне и обява „търся баба и дядо на село“, например. Друга може да гласи – „търся някой да се грижи за селския ми имот срещу възнаграждение“. Има и дори обяви от самотно живеещи хора, които си търсят партньор за съжителство на село. Групата е за всичко, свързано с имоти на село, което не касае покупко-продажбите.

Проблемът с пустеещите български села тлее отдавна. „Жалко, че го допуснахме, а и държавата не предотврати превръщането на селата в безлюдни места с пустеещи сгради“ – казва още Ирен Ненчева:

Феноменът на отчуждението не е от вчера, тази престижност на градския живот откъсна хората от селото. В повечето европейски държави селата не са занемарени, напротив, там е по-престижно да имаш къща с двор в селото. Особено пък ако имаш и обработваш собствена земя. А в тези многоетажни жилищни блокове в града човек се чувства като птица в кафез, живееш в неестествена среда, отдалечен от земята. Грешно е да се мисли, че ако не работим, така физически няма да се изтощаваме, ще живеем в стерилна среда и от нас ще лъха на парфюм. Това е противоречие с природата, а човекът също е част от природата.

Чуйте разговора с Ирен Ненчева в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Над 1/5 от българите живеят под прага на бедност

Линията на бедност в България през 2023 г. е 637,92 лв. Година по-рано показателят е бил 525,92 лв., обяви Националният статистически институт. При последния размер на линията, под прага на бедността са живяли 1,3259 млн. българи, или 20,6% от..

публикувано на 26.04.24 в 14:06
5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31