Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протести за чист въздух в Русе

Дунав мост
Снимка: europarl.europa.eu

След 2 поредни нощи на силно промишлено замърсяване на въздуха в Русе, за 10 септември е обявен протест. Ще бъде затворен и Дунав мост, предаде БНР. Според протестиращите искането за по-чист въздух няма цвят, а само мирис - на бакелит, феноли, водородни съединения, алкини, бензени, етилени и на цялата гама органична и неорганична химия.

Екообстановката в Русе е нетърпима вече 34 години. Не става дума за политика или инфраструктура, а за въздуха, който дишаха преди 220 000, а сега 155 000 души. Отровният въздух е причина за жестокото обезлюдяване на града, казва кметът Пенчо Милков.

Гражданите са недоволни, че няма мобилна измервателна станция, която да засича предприятията, тровещи въздуха.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът с посещение във Ватикана и Италианската република

На 22 и 23 май президентът Румен Радев ще бъде на посещение във Ватикана и Италианската република, начело на българската делегация, която по традиция е приемана на аудиенция от главата на Римокатолическата църква по повод Деня на светите братя Кирил..

публикувано на 22.05.24 в 07:45

Жълт код за следобедни валежи в сряда е подаден в 9 области на Западна България

В сряда, 22 май, минималните температури в страната ще са между 9 и 14°, в София 12°. През деня ще е слънчево. Още преди обяд от запад ще се заоблачи и преди края на деня ще завали. Максималните температури ще са от 21 до 27°, в столицата 22°...

публикувано на 21.05.24 в 19:40

България днес - 21 май 2024 г.

Празнична се очертава "България днес" на 21 май. Отбелязваме празника на Св. св. Константин и Елена и ще поговорим за един древен митичен ритуал свързан с празника - нестинарството. Ще ви поканим на българска изложба в Гърция и ще отправим поглед към..

публикувано на 21.05.24 в 19:00