Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

„Бела съм, бела, юначе“ – стари женски тайни за красота

Снимка: БГНЕС

Нашите баби са познавали много добре благотворните свойства на билките и плодовете, на цветята и етеричните масла върху човешкия организъм. Именно от тези стари рецептурници за здраве и красота някои от съвременните ни козметични компании черпят идеи за своите продукти, които с нищо не отстъпват по качество пред най-реномираните марки по света.

Отвара от коприва за лъскава коса, настройка от мащерка с червено вино против косопад, маска с краставици след изгаряне, лимонов сок за избелване на петната по лицето, зехтин, розова вода, пчелен восък или магданоз за дехидратирана кожа…Можем до безкрай да изреждаме всички „трикове”, прилагани от българките в миналото, за да изглеждат неустоимо свежи и привлекателни след тежкия трудов ден на полето.

Научете повече за тайните трикове за разкрасяване на нашите баби, като прочетете публикацията от колекцията на Радио България „На тънки устни червило, на бяло лице белило” .


Още от категорията

„Геранеа“ – дивият рай на Добруджа

Сред плодородните равнини на Добруджа туристите попадат в истински рай. Екопаркът „Геранеа“ е разположен на площ от 7 хиляди декара на няколко километра от курортите „Албена“ и „Златни пясъци“ и едва на 35 км от Варна. Мястото очарова с..

публикувано на 12.09.20 в 05:05

76 години от 9 септември - една спорна дата в българската история

Допреди 31 години, 9 септември се отбелязваше в България като национален празник и преломна дата, довела на власт Българската комунистическа партия - БКП. Днес по-старите поколения остават поделени в оценките си за налагането на комунистическия режим в..

публикувано на 09.09.20 в 05:05

България празнува 135 години от своето Съединение

На 6 септември страната ни отбелязва 135 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия, автономна област в рамките на Османската империя. Предисторията на това паметно за българите събитие започва през 1878-а – годината, в която..

публикувано на 06.09.20 в 03:15