Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Биволовъдство в Родопите – да съживиш една традиция

Снимка: личен архив

Разцвет в последните години у нас преживява биволовъдството. Средно между 4 и 8 процента годишно се увеличава броят на отглежданите биволи в България, отчитат от Българската национална асоциация за развитие на биволовъдството. Според нейния председател проф. дсн Цонка Пеева, досега като най-подходящи за отглеждането на биволи са били обособени ареали в Северозападна България, Пловдивско и Хасковско. Но в последните години, поради глобалното затопляне и горещите летни месеци, се оказва, че животните се чувстват много добре и в сърцето на Родопите.

Юзкан Селимов от кърджалийското село Великденче е един от двамата стопани, които отглеждат биволи в Родопите. Опирайки се на дългогодишните си наблюдения, че в Западна Европа млечните продукти от биволско мляко, особено органичните, се ценят много, при една от ваканциите си в родното си село, той решава да положи основите на ферма за биволи. И така съживява някога традиционното за Родопите биволовъдство. Важна роля тук изиграват и европейските субсидии, които се отпускат за развитие на отрасъла.

Пътят от идеята към нейното реализиране обаче се оказва не много лек. Юзкан преброжда България надлъж и нашир и след дълго търсене намира и купува 15 женски и 10 мъжки малачета от котелското село Топузево (Източна България). Днес, 6 години по-късно стадото на Юзкан Селимов наброява 38-40 животни и пасе свободно на пасищата и намира прохлада в летните жеги в петте гьола около селото.

„Въпреки че са едри животни, те показват изключителна привързаност към стопанина си, лесно се опитомяват и няма нужда от голям брой пастири“ - разказва Юзкан Селимов и споделя, че за семейното стадо се грижат жена му и двете му дъщери, които доят машинно биволите и приготвят млечни продукти от биволско мляко за нуждите на селото.

Голямата мечта на родопчанина е да увеличи броя на животните до 100 и да построи малка мандра за екологични продукти от биволско мляко. За да осъществи мечтата си продължава да работи в Холандия и се връща в родния си край само по Коледа и в лятната отпуска.

„Противно на всички схващания, работата в чужбина е тежка, бих казал много тежка. Всички си мислят, че там лесно се изкарват пари. Не е точно така, но когато човек има мечта и иска непременно да я осъществи, би повдигнал планини” - казва на изпроводяк родопчанинът Юзкан Селимов и не пропуска да припомни една турска поговорка: „Който обича каймак, води биволите със себе си”.

Снимки: личен архив


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Награждаване във Велдховен

Нционалният ни отбор по информатика – с отлично представяне на олимпиадата за момичета в Нидерландия

С три медала и почетна грамота се окичи българският национален отбор по информатика четвъртата Европейска олимпиада по информатика за момичета, провела се от 21 до 27 юли 2024 г. Във Велдховен, Нидерландия, информира ръководителят на отбора Румен Михов...

публикувано на 27.07.24 в 19:50

Слънчева неделя с лек ветрец

През нощта ще бъде ясно и почти тихо. В неделя ще бъде слънчево. Дневните температури ще се повишат и максималните ще са предимно между 31° и 36°, в София – около 32°. Над планините ще бъде слънчево. Вятърът ще е слаб от изток, по най-високите части –..

публикувано на 27.07.24 в 19:05
Кметът на София Васил Терзиев

Кметът на София е амбициран да превърне столицата в град с нулеви емисии до 2030 г.

Една от амбициозните ни цели е София да бъде град с нулеви нетни емисии до 2030 г. Това обяви столичният кмет Васил Терзиев на откриването на 61-вата сесията на Междуправителствителствения панел по изменение на климата (IPCC). София е домакин на форума от..

публикувано на 27.07.24 в 12:25