Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

97 години от Септемврийското въстание

Паметник на Септемврийското въстание - Мъглиж
Снимка: svetimesta.com

На 23 септември се навършват 97 години от Септемврийското въстание - продължило осем дни и потушено с особена жестокост през 1923 година.

Това въстание е един връх на кръвопролитната гражданска война в България, в която загиват хиляди българи от двете страни на барикадата“ – казва историкът проф. Георги Марков. В интервю за агенция Фокус преди време той връща лентата на историческите събития: – „Преди всичко то е извършено по заповед на Коминтерна. По това време Сталин иска да докаже на света, че има втора революционна вълна в Европа. В Москва решават да вдигнат две въстания. Едното е на Германската комунистическа партия в Хамбург, а другото е в България.

Забележете Димитър Благоев (създател на организираното социалистическо движение в България- бел. ред.) е бил против въстанието, осъжда го и казва, че то е обречено. Армията си изпълнява дълга и смазва въстанието. Има жестокости от двете страни. В Северозападна България са разстрелвани и заложници. Освен армиите са действали и така наречените шпицкоманди по германски образец от запасни офицери и подофицери, които са помагали на армията да смаже въстанието. Загиват 5-6 хиляди българи. Не ги деля на „комунисти“ и на „фашисти“.“

Прочетете за събитията от септември 1923-та в публикацията от архива на Радио България: Септемврийското въстание – трагична страница в българската история.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

115 години от рождението на Марин Големинов

Днес отбелязваме 115 г. от рождението на Марин Големинов – един от най-значимите български композитори. Акад. Марин Големинов е роден в Кюстендил през 1908 г. Получил музикалното си образование в Париж, където учи композиция при Венсан д‘Енди,..

публикувано на 28.09.23 в 10:15

Римското наследство оживява по улиците на античния град Улпия Ескус край Дунав

През уикенда развалините на римската колония Улпия Ескус ще приютят античен фестивал под наслов „УЛПИЯ ЕСКУС MMXXIII". На 23 септември за първи път от векове, по улиците и пред храмовете на един от най-бляскавите някогашни градове по поречието..

публикувано на 22.09.23 в 14:05

Кръстовден е!

На 14 септември Църквата отбелязва Кръстовден. Той е сред Дванадесетте велики християнски празници, на който отбелязваме намирането на Светия Кръст, на който е разпнат Иисус Христос. Според църковното предание, кръстът е открит в Йерусалим през IV век..

публикувано на 14.09.23 в 05:10