Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

97 години от Септемврийското въстание

Паметник на Септемврийското въстание - Мъглиж
Снимка: svetimesta.com

На 23 септември се навършват 97 години от Септемврийското въстание - продължило осем дни и потушено с особена жестокост през 1923 година.

Това въстание е един връх на кръвопролитната гражданска война в България, в която загиват хиляди българи от двете страни на барикадата“ – казва историкът проф. Георги Марков. В интервю за агенция Фокус преди време той връща лентата на историческите събития: – „Преди всичко то е извършено по заповед на Коминтерна. По това време Сталин иска да докаже на света, че има втора революционна вълна в Европа. В Москва решават да вдигнат две въстания. Едното е на Германската комунистическа партия в Хамбург, а другото е в България.

Забележете Димитър Благоев (създател на организираното социалистическо движение в България- бел. ред.) е бил против въстанието, осъжда го и казва, че то е обречено. Армията си изпълнява дълга и смазва въстанието. Има жестокости от двете страни. В Северозападна България са разстрелвани и заложници. Освен армиите са действали и така наречените шпицкоманди по германски образец от запасни офицери и подофицери, които са помагали на армията да смаже въстанието. Загиват 5-6 хиляди българи. Не ги деля на „комунисти“ и на „фашисти“.“

Прочетете за събитията от септември 1923-та в публикацията от архива на Радио България: Септемврийското въстание – трагична страница в българската история.

Редактор: Елена Каркаланова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30