Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доза оптимизъм за българско-турските икономически отношения

Пандемията от Covid-19 засегна цялата световна икономика, а милиони хора загубиха работата си. Кризата доведе до свиване на потреблението, до прекратяването на производства и до прекъсването на вече изградени вериги на доставки и снабдяване. Икономическите последици от глобалната здравна криза са видими и тук, на Балканите. На този фон, как се развиват българско-турските икономически връзки.

В последните години България и Турция поддържат стабилен стокооборот от около 4,5 млрд. евро годишно. Поради въздействието на пандемията и мерките срещу коронавируса обаче, и българската, и турската икономика отбелязаха свиване с около 10% за второто тримесечие от годината. В югоизточната ни съседка то беше съчетано и с увеличаване на външнотърговския дефицит и сравнително висока инфлация. Какви са нагласите сред бизнеса, коментира Венцислав Венков, изпълнителен директор на Българско-турската търговско-индустриална камара:

„Направена от нас анкета сред наши членове, в разгара на пандемията, показа, че почти всички участници в нея прогнозират, че кризата ще се отрази сериозно и на пазарите, и на печалбите. Това е мнението на над 80% от фирмите. Но да се надяваме, че това вече е минало, тъй като навлизаме в един силен сезон за бизнеса, какъвто е есенно-зимният“.

Сред най-тежко пострадалите от кризата сектори са промишлеността, продажбите на дребно и услугите, към които спадат също туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Един от малкото отрасли, които не само не бяха засегнати от кризата, но дори получиха стимул от нея, са опаковъчната и амбалажната индустрия. В този сектор е и дейността на един от големите турски инвеститори в България, обяснява Венцислав Венков: „Фирмата, която неотдавна закупи завода за буркани и капачки в Лясковец, успя да преодолее всички негативи на кризата. Друга фирма, произвеждаща алуминиеви продукти в Шумен също много слабо усети влиянието на пандемията“.

Изпълнителният директор на Българско-турската търговско-индустриална камара посочва и къде вижда потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения:

„Основания за оптимизъм ми дава споразумението, което сключихме с Асоциацията на търговско-промишлените палати и стоковите борси в Турция. Това е организацията, която обединява всички търговско-промишлени палати в страната и има над 1,5 млн. членове. Споразумението дава възможност да проведем съвместни мероприятия, форуми, презентации на възможностите за инвестиции в България и в Турция. А това отваря възможностите пред всички български и чужди фирми, които работят в България, към необятния пазар на съседите“.

Нова инициатива на камарата предвижда оказване на правна помощ на компании от България и Източна Европа с интерес към турския пазар, както и на турски фирми, които проучват възможностите за бизнес в България.

„Предлага се да бъде създаден т.нар. „Turkish desk“, т.е. бюро, което да обслужва всички компании, които имат интерес към Турция и обратно – фирми от Турция, които имат интерес към Централна и Източна Европа – обяснява Венцислав Венков. - Те ще ориентират желаещите в множество детайли на това как се прави бизнес тук. Това е много добра идея, защото интересът към България е голям, а често на компаниите им е трудно да намират коректна информация, особено по отношение на европейското законодателство.

Подробностите - чуйте в звуковия файл.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Енергийната комисия в НС отложи пълната либерализация на пазара на ток

Депутатите от енергийната комисия в Парламента замразиха либерализацията на тока на едро за една година. Според действащия закон тя трябваше да се случи от 1 юли т.г. Това означава, че на 1 юли КЕВР отново ще трябва да се произнесе за цената на..

публикувано на 17.04.24 в 17:58

В България се появи първата плантация с шамфъстък

За първи път в България край Сандански засадиха плантация с 22 декара шамфъстък. Инвестицията е на софийски бизнесмен, съобщи БНТ. Първата реколта се очаква до 2-3 години. Хората в най-топлия район на България и преди са отглеждали екзотичното за..

публикувано на 17.04.24 в 10:20

Служебният кабинет продължава курса на България към еврозоната

"Старал съм се в правителството да попаднат експерти, да има приемственост и да бъде политически балансирано" – това заяви служебният премиер Димитър Главчев при представянето при президента на състава на вече действащия служебен кабинет. Основната..

публикувано на 15.04.24 в 10:25