Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доза оптимизъм за българско-турските икономически отношения

Пандемията от Covid-19 засегна цялата световна икономика, а милиони хора загубиха работата си. Кризата доведе до свиване на потреблението, до прекратяването на производства и до прекъсването на вече изградени вериги на доставки и снабдяване. Икономическите последици от глобалната здравна криза са видими и тук, на Балканите. На този фон, как се развиват българско-турските икономически връзки.

В последните години България и Турция поддържат стабилен стокооборот от около 4,5 млрд. евро годишно. Поради въздействието на пандемията и мерките срещу коронавируса обаче, и българската, и турската икономика отбелязаха свиване с около 10% за второто тримесечие от годината. В югоизточната ни съседка то беше съчетано и с увеличаване на външнотърговския дефицит и сравнително висока инфлация. Какви са нагласите сред бизнеса, коментира Венцислав Венков, изпълнителен директор на Българско-турската търговско-индустриална камара:

„Направена от нас анкета сред наши членове, в разгара на пандемията, показа, че почти всички участници в нея прогнозират, че кризата ще се отрази сериозно и на пазарите, и на печалбите. Това е мнението на над 80% от фирмите. Но да се надяваме, че това вече е минало, тъй като навлизаме в един силен сезон за бизнеса, какъвто е есенно-зимният“.

Сред най-тежко пострадалите от кризата сектори са промишлеността, продажбите на дребно и услугите, към които спадат също туризма, хотелиерството и ресторантьорството.

Един от малкото отрасли, които не само не бяха засегнати от кризата, но дори получиха стимул от нея, са опаковъчната и амбалажната индустрия. В този сектор е и дейността на един от големите турски инвеститори в България, обяснява Венцислав Венков: „Фирмата, която неотдавна закупи завода за буркани и капачки в Лясковец, успя да преодолее всички негативи на кризата. Друга фирма, произвеждаща алуминиеви продукти в Шумен също много слабо усети влиянието на пандемията“.

Изпълнителният директор на Българско-турската търговско-индустриална камара посочва и къде вижда потенциал за развитие на двустранните търговско-икономически отношения:

„Основания за оптимизъм ми дава споразумението, което сключихме с Асоциацията на търговско-промишлените палати и стоковите борси в Турция. Това е организацията, която обединява всички търговско-промишлени палати в страната и има над 1,5 млн. членове. Споразумението дава възможност да проведем съвместни мероприятия, форуми, презентации на възможностите за инвестиции в България и в Турция. А това отваря възможностите пред всички български и чужди фирми, които работят в България, към необятния пазар на съседите“.

Нова инициатива на камарата предвижда оказване на правна помощ на компании от България и Източна Европа с интерес към турския пазар, както и на турски фирми, които проучват възможностите за бизнес в България.

„Предлага се да бъде създаден т.нар. „Turkish desk“, т.е. бюро, което да обслужва всички компании, които имат интерес към Турция и обратно – фирми от Турция, които имат интерес към Централна и Източна Европа – обяснява Венцислав Венков. - Те ще ориентират желаещите в множество детайли на това как се прави бизнес тук. Това е много добра идея, защото интересът към България е голям, а често на компаниите им е трудно да намират коректна информация, особено по отношение на европейското законодателство.

Подробностите - чуйте в звуковия файл.

Снимки: архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

5 блок на АЕЦ

АЯР лицензира ядреното гориво на "Уестингхаус" за АЕЦ "Козлодуй"

Агенцията за ядрено регулиране издаде разрешение на АЕЦ "Козлодуй" за поетапен преход към нов тип ядрено гориво RWFA за V блок, произведено от "Уестингхаус". Процесът по преминаване към новия тип гориво ще продължи четири години. От агенцията..

публикувано на 22.04.24 в 14:30

Служебният премиер приветства Софийската среща на Виенския икономически форум

Ние сме гаранция за стабилност в региона, казва в своето приветствие към "Виенския икономически форум – Софийска среща 2024" служебният премиер Димитър Главчев, предава БТА. Изправени сме пред предизвикателства, които са последици от пандемията и..

публикувано на 22.04.24 в 11:31

София е домакин на срещата на Виенския икономически форум

Световни лидери, бизнес експерти и предприемачи се събират днес в столичната резиденция Бояна, за да обсъдят най-актуалните предизвикателства и възможности пред регионалната и глобалната икономика. Страната ни през тази година е домакин на срещата на..

публикувано на 22.04.24 в 06:00