Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

Снимка: архив

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан. 

София означава Мъдрост, тоест Премъдростта Божия, на която е кръстена светата мъченица. Затова и нейните дъщери носят имената на основните плодове на Духа – вярата, надеждата и любовта.

17 септември е избран за празник на град София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Съгласно общинската наредба за символиката и отличията, приета през 2007 г., в Деня на София се провежда тържествена сесия на градския парламент, а на нея се връчват отличия на обществени дейци с принос за духовността и културата в столичния град.

Всяка година на 17 септември в близост до базиликата „Света София“ се провежда тържествена церемония, отслужва се и празнична литургия.

Интересно е да се отбележи, че често се допуска грешка, когато се смята, че храмовете с името „Света София” (например, тези в българската столица и в Истанбул), които са издигнати за прослава на Божия Син, са именувани не на Него, а на светицата София. А, всъщност, Премъдростта Божия е едно от прозвищата на Иисус Христос. По думите на столичния заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов, който е и университетски преподавател, Христос е Логосът, Словото Божие, въплътено в човешка плът. И Христос - Мъдрост, е името на столичния град. Затова и най-старият православен храм в днешната българска столица – „Света София“, е възприел за свой храмов празник  датата 25 март – Благовещение.

Повече за историята на града, носещ името София, както и за някои от най-големите му забележителности, вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС

Още от категорията

Bulgarian bag – българският уред за качествена тренировка

Bulgarian bag – така се нарича един уникален спортен уред, който става все по-популярен по света ,както във фитнеса, така и в редица други спортове. Специфичната му форма се ражда по аналогия с агнето, което българските борци мятали на гръб като..

публикувано на 24.10.20 в 05:20

Св. Злата Мъгленска - олицетворение на силата и красотата на българката

Днес православните християни в България почитат Св. Злата Мъгленска . Житието й посочва, че тя е живяла по време на османското владичество, през ХVІІІ век, в бедно българско семейство в село Слатино, Мъгленска епархия (днес на територията на..

публикувано на 18.10.20 в 06:10

Есента е прекрасна за търсачите на скални феномени в България

Приятният октомври с гальовните си слънчеви лъчи ни приканва да се насладим на планината и срещите с природата. Листата, изписани с пъстри багри, се сипят от дърветата и пред погледа ни се разкриват фантастични скални форми, наподобяващи хора и животни...

публикувано на 17.10.20 в 05:00