Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

17 септември – празник на духовните добродетели и на нашата столица София

Снимка: архив

На 17 септември Българската православна църква почита паметта на трите сестри Вяра, Надежда и Любов и на майка им София, които загиват заради вярата си през 126 г. по времето на римския император Адриан. 

София означава Мъдрост, тоест Премъдростта Божия, на която е кръстена светата мъченица. Затова и нейните дъщери носят имената на основните плодове на Духа – вярата, надеждата и любовта.

17 септември е избран за празник на град София с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 г. Съгласно общинската наредба за символиката и отличията, приета през 2007 г., в Деня на София се провежда тържествена сесия на градския парламент, а на нея се връчват отличия на обществени дейци с принос за духовността и културата в столичния град.

Всяка година на 17 септември в близост до базиликата „Света София“ се провежда тържествена церемония, отслужва се и празнична литургия.

Интересно е да се отбележи, че често се допуска грешка, когато се смята, че храмовете с името „Света София” (например, тези в българската столица и в Истанбул), които са издигнати за прослава на Божия Син, са именувани не на Него, а на светицата София. А, всъщност, Премъдростта Божия е едно от прозвищата на Иисус Христос. По думите на столичния заместник-кмет доц. д-р Тодор Чобанов, който е и университетски преподавател, Христос е Логосът, Словото Божие, въплътено в човешка плът. И Христос - Мъдрост, е името на столичния град. Затова и най-старият православен храм в днешната българска столица – „Света София“, е възприел за свой храмов празник  датата 25 март – Благовещение.

Повече за историята на града, носещ името София, както и за някои от най-големите му забележителности, вижте ТУК.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: архив, БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Радиолюбителите празнуват на 18 април

На 18 април отбелязваме Световния ден на радиолюбителите. На тази дата през 1925 г. е основана Международната радиолюбителска организация IARU. В България началото на организираното радиолюбителско движение е положено през 1926 г., когато се..

публикувано на 18.04.24 в 06:10

София-Лима: 60 години от първия български презокеански полет

На 11 април 1964 г. за първи път е осъществен презокеански полет на българската гражданска авиация. Той е по направлението София-Лима. Българският женски национален отбор се класира за Световното първенство по баскетбол в Лима, но няма как да стигне..

публикувано на 11.04.24 в 08:05

Рамазан Байрам - празник с послание за щедрост, мир и милосърдие

Тази година последователите на исляма посрещат един от най-големите си празници Рамазан Байрам  от 10 до 12 април . Другият много важен мюсюлмански празник – Курбан Байрам – отстои на 70 дни спрямо Рамазан Байрам в мюсюлманския духовен календар. "На 10..

публикувано на 10.04.24 в 04:30