Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новото нормално“ и детската психика – какво да очакваме?

| обновено на 18.09.20 в 09:15
Снимка: БГНЕС

Нормално ли е да общуваш с учителите си онлайн или през плексигласова преграда, да се движиш в училищния коридор само по определен маршрут, обозначен със стрелки, да носиш маска, зад която трудно дишаш и не можеш да изразяваш емоциите си, непрекъснато да ти повтарят, че трябва да спазваш „социална дистанция“ и накрая ако кихнеш, да те затворят в специален „изолатор“ в очакване мама или татко да те приберат вкъщи?  Това е новата реалност за учениците в България и по света, превърнала се в част от т.нар. „новото нормално“.

Но доколко „нормалното“ е нормално и как превантивните мерки срещу разпространението на коронавирус инфекцията биха се отразили върху крехката детска психика? „Най-откровено ви казвам, не знам. Ние никога не сме били в подобна ситуация.“ – заяви пред Радио България Иван Игов – един от най-известните ни училищни психолози.



Той сравнява пандемията с Covid – 19 с други големи социални катаклизми. Както при тях, така и в този случай  последствията, според него, са свързани с т.нар. посттравматичен синдром: „Обикновено той се появява от няколко седмици до няколко месеца след кризата. А в нашия случай тя дори още не е отминала!“. Ситуацията обаче не трябва да се драматизира:

Децата имат различни реакции в различните възрастови групи – твърди Иван Игов.  По-малките го приемат като игра. Освен това реалното носене на маски в училище е за сравнително кратък период – може би за около 20-на минути дневно. На практика децата са без маски в час. Според мен ситуацията всъщност е по-стресираща за учителите, отколкото за учениците.


Що се отнася до по-големите ученици, там посттравматичният стрес обикновено води до агресия. Очаквам тя да се засили при тях. Да не забравяме, че в България училищният тормоз и без това е достатъчно разпространен. Проблемът е, че когато говорим за агресия, нямаме предвид само външната й проява. Тя може да бъде обърната навътре и към себе си. Децата могат да започнат да се затварят, да изпитват депресивни синдроми, могат дори да стигнат до някои крайности.“



Има  още един фактор за повишаване на стреса в условия на Covid-19 – смята Иван Игов. Българските училища в големите градове са пренаселени. Част от тези сгради са строени за по 300-500 деца, но в момента в някои от тях се обучават от 1300-1500 ученици на различни смени. И всички опити там да бъдат размествани часовете, с идеята да няма струпване на голям брой деца, водят до допълнително напрежение. На практика в тези училища няма условия за т.нар. „социална дистанция“.  

Възможно ли е т.нар. „новото нормално“ да вкара подрастващото поколение в един деформиран социален модел, достигащ до крайна стерилност и изолация? 
„Не мисля, че за децата това ще има дългосрочни последици – категоричен е Иван Игов. В социалната психология посттравматични състояния се наблюдават, например след война. Но войните нанасят много по-големи травми и в по-продължителен период. Истината е, че поколенията успяват да се адаптират към социалните катаклизми, особено децата. Моите прогнози са, че до пролетта ще се върнем към нормалност, близка до тази, в която сме живели доскоро. А децата ще се научат на малко по-добра хигиена и чувствителност.“

Снимки: БГНЕС, dnevnik.bg, личен архив и архив



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Димитър Главчев

Вдигат заплатите на университетските преподаватели със задна дата

Правителството ще предостави 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища, считано от 1 януари 2024 г. Решението е взето след като преподавателите заплашиха със стачка на..

публикувано на 15.05.24 в 17:35

Над 38 хил. българи са подали електронни заявления за участие на изборите от чужбина

Над 38 хиляди са потвърдените заявления за гласуване в чужбина, подадени от сънародниците ни чрез електронната система на Централната избирателна комисия. В полунощ изтече срокът, в който българите зад граница можеха да заявят желанието си да..

публикувано на 15.05.24 в 10:55

Професионалното прегаряне се среща най-често сред хората с обществено значими професии

Физическото и психично здраве на хората, и то през целия жизнен цикъл, е   на фокус в дните от Европейската седмица на общественото здраве (EUPHW – 13-17 май). Инициативата насърчава сътрудничеството между медицинските специалисти в Европа, подчертава..

публикувано на 15.05.24 в 10:15