Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Външният министър на България се среща с българи в Одеса

Снимка: БГНЕС

Черноморският град е част от официалното посещение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Украйна. За днес, 19 сепетмври, е предвидена среща с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската етническа общност.

В Украйна се намира най-голямата исторически формирала се българска общност зад граница – над 200 000 души, припомня пресцентърът на Министерството на външните работи. През юли 2020 г. Болградският район беше запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени и Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност.

В новия Болградски район живеят близо 74 хиляди българи, обединени в обща административна единица с 10 общини.

С постановление на Министерския съвет от 1993 г. за провеждане на образователна дейност сред българите в чужбина, всяка година в България се приемат студенти, специализанти и докторанти от български етнически произход, а обучението им се субсидира от държавата и се осъществява в държавни висши училища. Традиционно най-голяма е бройката, отпускана за етническите българи в Украйна. През учебната 2019/2020 година чрез този механизъм са приети 370 студенти и докторанти от Украйна.

Съставил: Красимир Мартинов

Още от категорията

Българските граждани ще могат да гласуват в Турция

Министерството на външните работи на Турция уведоми с нота, че е дадено разрешение за откриване на избирателни секции в задграничните представителства на България в Анкара, Истанбул и Одрин. Ще може да се гласува също и в консулската канцелария на..

публикувано на 27.01.21 в 17:37

Бойко Борисов: Антисемитизмът, расизмът и нетолерантността нямат място в нашия свят​

"Денят за възпоменание на жертвите на Холокоста всяка година ни припомня колко ценни са демокрацията и мирът. Припомня ни, че е имало времена, в които най-жестоко са избивани невинни хора, а човешките права - безцеремонно потъпквани". Това..

обновено на 27.01.21 в 14:48

Протест на собственици и служители на заведения в центъра на София

Собственици и персонал на затворените заради противоепидемичните мерки заведения провеждат национален протест пред Министерския съвет. Те настояват да започнат работа от 1 февруари, предават репортерите ни. Акцията е под мотото "Марш към..

публикувано на 27.01.21 в 12:58