Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външният министър на България се среща с българи в Одеса

Снимка: БГНЕС

Черноморският град е част от официалното посещение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева в Украйна. За днес, 19 сепетмври, е предвидена среща с губернатора на Одеска област Максим Куций и с представители на българската етническа общност.

В Украйна се намира най-голямата исторически формирала се българска общност зад граница – над 200 000 души, припомня пресцентърът на Министерството на външните работи. През юли 2020 г. Болградският район беше запазен като самостоятелна териториална единица с административен център град Болград, като към него бяха добавени и Тарутинският и Арцизкият район, в които има преобладаваща българска общност.

В новия Болградски район живеят близо 74 хиляди българи, обединени в обща административна единица с 10 общини.

С постановление на Министерския съвет от 1993 г. за провеждане на образователна дейност сред българите в чужбина, всяка година в България се приемат студенти, специализанти и докторанти от български етнически произход, а обучението им се субсидира от държавата и се осъществява в държавни висши училища. Традиционно най-голяма е бройката, отпускана за етническите българи в Украйна. През учебната 2019/2020 година чрез този механизъм са приети 370 студенти и докторанти от Украйна.

Съставил: Красимир Мартинов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България

Няма напредване на пожара от гръцка страна към България. Изградени са просеки около териториите със стари мини, останали от войните, които са и от двете страни на границата, заяви пред журналисти на летище "Пловдив" министърът на вътрешните работи Калин..

публикувано на 23.07.24 в 15:30

Български адвокати все по-често търсят работа в чужбина

Все по-значителен брой адвокати, макар и вписани в българските адвокатски колегии, започват да работят за чужди компании или чужди адвокатски дружества дистанционно или дори емигрират и се установяват постоянно извън страната, съобщава онлайн изданието..

публикувано на 23.07.24 в 15:03
Откриването на XVII годишна конференция на Асоциацията на българските училища зад граница

Българското образование в чужбина не може да разчита само на възрожденски ентусиазъм

396 са регистрираните български училища в чужбина за учебната 2024/ 2025 година. Те се намират в 43 държави на шест континента , като от тях 17 са към задграничните представителства на България, 5 към българските църковни общини и 374, създадени от..

публикувано на 23.07.24 в 13:25