Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Носии от колекцията на царица Йоанна - за първи път пред публика

Народни костюми от цял свят се срещат в проекта „Art4Diplomacy“

| обновено на 30.09.20 в 15:21

След безспорния успех на първия проект „Art4Diplomacy“ („Изкуство за дипломация“) талантливата художничка Петя Илиева отново представи богатството и красотата на различните народи и култури, на 25 септември, в двореца „Врана“. В навечерието на събитието тя сподели подробности пред Радио България.

„Този път показвам ревю на национални костюми. Запознаваме се с  традиционно дамско и мъжко облекло от различни (повечето екзотични) страни от няколко континента – Бразилия, Индонезия, Япония, Мароко, Индия, Куба, Азербайджан, Пакистан, Мексико, Руанда, Камерун, Палестина, Иран и Судан. Манекените – студенти от НАТФИЗ, ще дефилират на фона на автентичната за всяка държава музика – разказва Петя Илиева.


Тези срещи на традициите и фолклора на народите ни помагат да осъзнаем близостта и сходствата между хората и да оценим красотата в различността. Ако предишния път исках да покажа, че хората, етносите, религиите от различните краища на света са повече еднакви, отколкото различни, този път искам да разкрия очарованието на тези различия. Затова са събрани страни, чиито абсолютно автентични облекла и музика са по-малко известни у нас.“

Участници пак ще бъдат дипломатическите представителства в България, а събитието се провежда с почетното домакинство на Симеон Сакскобургготски. Благодарение на него за първи път пред широката публика ще бъде показана част от личната колекция носии на неговата майка царица Йоанна.

„Царската колекция ще бъде участието от българска страна. Това са много специални костюми и те ще бъдат показани на ревюто – подчертава Петя Илиева. – На повече от 100 години са и ние ще се постараем да представим носии от всички фолклорни области на България.“

Covid-19 е причината, поради която мероприятието няма да е със свободен достъп, макар че такава е била първоначалната идея, а ще се разпространява чрез снимки и видеоклипове. Но то е нещо, което трябва да достигне до повече хора, защото красотата и богатството на изкуството е може би единственото, за което няма значение възраст, пол, раса, религия, социален статус.


„Чрез това, което правя, искам да донеса информация за различните страни и култури. Но също така искам да доставя удоволствие, естетическа наслада, и, надявам се, и празник за сетивата на много хора. Тук трябва да изкажа възхищението си от БНР, че превежда и разпространява информацията на сайта си на 10 езика. По този начин тя достига до всички континенти. И много чужди мисии бяха очаровани миналата година да споделят материала за първия проект „Изкуство за дипломация“ със своите страни, на своя език, директно от сайта на БНР“ – спомня си Петя Илиева.

Предвидена е и благотворителна изложба. Къде ще отидат събраните пари?


„По време на ревюто сцената и градината ще бъдат декорирани с мои произведения колажи от традиционни мотиви на България и участващите страни, както и живописни платна – обяснява тя. – Ще подредя мои картини с цветя и пейзажи. Средствата от продажбата им и от екзотичните изненади, приготвени от участващите страни, както и даренията, които публиката по свое желание реши да пусне в приготвената за целта кутия, ще бъдат насочени към болница за борба с Covid-19“.

Снимки: предоставени от организаторите




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Демоничният конник св. Тодор

"В обширен регион в Северна България конникът св. Тодор се възприема като демоничен персонаж. Народните определения за него звучат по следния начин: овампирчен , вкаракончен или таласъмлия светец… Той посещава забранените през този период..

публикувано на 23.03.24 в 04:30

Монография представя традиционната къща на българите в Молдова

В българската библиотека "Христо Ботев" в Кишинев беше представена книгата "Човекът в къщата – къщата в живота на човека. Традиционната къща на българите в Република Молдова като част от културното наследство“. Автор на труда е докторът на..

публикувано на 18.03.24 в 20:18
„Кукерландия 2024“ - Ямбол

Магията на кукерските игри шества в Ямбол

Хиляди хлопки и чанове огласиха Ямбол в 25-ия юбилеен Международен маскараден фестивал „Кукерландия“. Над 2000 хиляди кукери, сурвакари, бабугери, камилари, старци, джамалари и други фолклорни персонажи показват богатството на маскарадната обредност от..

публикувано на 17.03.24 в 15:37