Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъствено или онлайн – учебната година в университетите започва

*Prosperitas vestra finis nostra – думите, с които университетите отново посрещат студентите си

Снимка: БГНЕС

Една различна учебна година започват университетите в България. За пръв път кандидат-студентските кампании се проведоха дистанционно, а след като преодоляха предизвикателствата да работят изцяло в дистанционна среда, управата на висшите училища беше изправена пред нов, може би още по-труден въпрос – как да отговорят на изискването за драстичен ръст в таксите за обучение, някъде до 50 %, и същевременно с това да задържат интереса към образователните си програми сред студентите. Същевременно стана ясно, че пари за образование в държавата има, но 60% от тях се дават в зависимост от изпълнените критерии за качество на образованието.Така за кратко време, в ситуация на глобална пандемия от Covid-19 се наложи да се пренареждат условията и приоритетите в българските университети.

Нетрадиционно, с видео приветствие към студентите започна новата учебна година в някои университети в страната ни. В условията на глобалната заплаха от разпространение на коронавируса ректорите поздравиха първокурсниците само в интернет, като отбелязаха, че тяхна приоритетна задача е да опазят здравето и живота на своите възпитаници.

Не така обаче е в най-старото висше училище у нас. Софийският университет "Св. Климент Охридски" официално открива академичната учебна година с тържествена церемония на открито, в университетската ботаническа градина. Всички факултети имат свободата сами да изберат начина на провеждане на учебните занятия, обясни ректорът професор Анастас Герджиков:


"Ще започнем главно присъствено, поне за първи курс, а от втори до четвърти курс ще бъде хибридно – или присъствено в природните факултети, където има нужда от практически занятия, или пък в смесено, или онлайн в хуманитарни и обществени науки. В Медицинския  факултет всичко ще бъде присъствено."Мнозинството от преподавателите се притесняват, че при изцяло онлайн обучение, качеството намалява, обясни порф. Герджиков пред БНР.

Присъствено започна и учебната година в Университета за национално и световно стопанство в София още на 14 септември. Висшето училище обаче отпразнува своя 100-годишен юбилей в навечерието старта на академичната година в България.

Към атмосферата сред студенти и преподаватели в УНСС ни повежда доц. Лиляна Вълчева, председател на настоятелството на университета, а също и на Национален браншов синдикат "Висше образование и наука " към КНСБ.




По активността на студентите, ние съдим за качеството в дадено училище. В тази връзка УНСС е моят любим университет, аз се гордея защото виждам развитие. То е не само в техническата модернизация, но едновременно с това има дух на приятелство, на разбирателство. Има го уважението между преподаватели и студенти, а не преподавателят да е сам на катедрата, застанал срещу студентите. Тези млади хора са жадни за знания, за живот и за радост, което е присъщо на възрастта им. Цялата тази палитра от енергия ние – преподавателите, я виждаме ежедневно в университета и няма как да не вярваме, че в България има умни, ентусиазирани млади хора. Всички искаме нашата държава да е силна в социален аспект, но за да има социално силна България, тя трябва да има стабилна икономика. Тава става на основата от много знания, каквито дава УНСС. Затова влагаме много надежди в студентите, в тях инвестираме.

*Вашият успех е нашата цел!

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тревожни данни на ООН за употребата на алкохол и цигари сред учениците

13% от момчетата и 11% момичетата на 11-годишна възраст в България са пушили поне една цигара за последните 30 дни, съобщи БГНЕС, като се позова на доклад на ООН за здравословното поведение на децата в училищна възраст. 17% от момчетата до 13 години..

публикувано на 26.04.24 в 14:27

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас (или на територията на ЕС), могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Очакванията са разпространението на коклюш да отшуми в края на 2024 г.

Няма да се въвежда извънредна епидемична обстановка в страната заради разпространението на коклюш, защото не е необходимо. Това съобщи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 500 са вече регистрираните в страната случаи на коклюш..

публикувано на 26.04.24 в 12:05