Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъствено или онлайн – учебната година в университетите започва

*Prosperitas vestra finis nostra – думите, с които университетите отново посрещат студентите си

Снимка: БГНЕС

Една различна учебна година започват университетите в България. За пръв път кандидат-студентските кампании се проведоха дистанционно, а след като преодоляха предизвикателствата да работят изцяло в дистанционна среда, управата на висшите училища беше изправена пред нов, може би още по-труден въпрос – как да отговорят на изискването за драстичен ръст в таксите за обучение, някъде до 50 %, и същевременно с това да задържат интереса към образователните си програми сред студентите. Същевременно стана ясно, че пари за образование в държавата има, но 60% от тях се дават в зависимост от изпълнените критерии за качество на образованието.Така за кратко време, в ситуация на глобална пандемия от Covid-19 се наложи да се пренареждат условията и приоритетите в българските университети.

Нетрадиционно, с видео приветствие към студентите започна новата учебна година в някои университети в страната ни. В условията на глобалната заплаха от разпространение на коронавируса ректорите поздравиха първокурсниците само в интернет, като отбелязаха, че тяхна приоритетна задача е да опазят здравето и живота на своите възпитаници.

Не така обаче е в най-старото висше училище у нас. Софийският университет "Св. Климент Охридски" официално открива академичната учебна година с тържествена церемония на открито, в университетската ботаническа градина. Всички факултети имат свободата сами да изберат начина на провеждане на учебните занятия, обясни ректорът професор Анастас Герджиков:


"Ще започнем главно присъствено, поне за първи курс, а от втори до четвърти курс ще бъде хибридно – или присъствено в природните факултети, където има нужда от практически занятия, или пък в смесено, или онлайн в хуманитарни и обществени науки. В Медицинския  факултет всичко ще бъде присъствено."Мнозинството от преподавателите се притесняват, че при изцяло онлайн обучение, качеството намалява, обясни порф. Герджиков пред БНР.

Присъствено започна и учебната година в Университета за национално и световно стопанство в София още на 14 септември. Висшето училище обаче отпразнува своя 100-годишен юбилей в навечерието старта на академичната година в България.

Към атмосферата сред студенти и преподаватели в УНСС ни повежда доц. Лиляна Вълчева, председател на настоятелството на университета, а също и на Национален браншов синдикат "Висше образование и наука " към КНСБ.




По активността на студентите, ние съдим за качеството в дадено училище. В тази връзка УНСС е моят любим университет, аз се гордея защото виждам развитие. То е не само в техническата модернизация, но едновременно с това има дух на приятелство, на разбирателство. Има го уважението между преподаватели и студенти, а не преподавателят да е сам на катедрата, застанал срещу студентите. Тези млади хора са жадни за знания, за живот и за радост, което е присъщо на възрастта им. Цялата тази палитра от енергия ние – преподавателите, я виждаме ежедневно в университета и няма как да не вярваме, че в България има умни, ентусиазирани млади хора. Всички искаме нашата държава да е силна в социален аспект, но за да има социално силна България, тя трябва да има стабилна икономика. Тава става на основата от много знания, каквито дава УНСС. Затова влагаме много надежди в студентите, в тях инвестираме.

*Вашият успех е нашата цел!

Снимки: БГНЕС


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Испания изпраща два самолета в помощ на борбата с пожарите

По Механизма за гражданска защита на ЕС Испания е заявила, че ще изпрати два самолета, всеки с вместимост около 6 тона в помощ за борбата с пожарите у нас. Вероятно летателните машини ще могат да се включат в гасенето още в утрешния ден, съобщи министърът..

публикувано на 19.07.24 в 16:39

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, но има отменени и забавени полети

Летище "София" не е засегнато от глобалния IT срив, който възпрепятства компании от цял свят, съобщиха за БТА от пресцентъра на столичния аеропорт.  От там уточниха, че дори да има отменени или закъснели полети, те ще бъдат заради други засегнати..

публикувано на 19.07.24 в 12:50

Общините Белоградчик и Княжевац провеждат традиционен пограничен събор

От 19-ти до 21-ви юли отварят българо-сръбската граница за международния събор на прохода "Кадъ Боаз". Организатори на най-големия международен събор на Балканите са община Белоградчик от България и община Княжевац от Сърбия, предава БТА. В смесената..

публикувано на 19.07.24 в 10:12