Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възнагражденията на учителите във фокуса на браншови форум в София

Снимка: БГНЕС

"Социалният диалог и колективното трудово договаряне в системата на предучилищното и училищното образование" е темата на браншови форум в София, чиито домакин ще бъде КНСБ днес / 2.10/.  Участие ще вземат президентът на синдиката Пламен Димитров, председателят на Съюза на българските учители д.ик.н. Янка Такева. За участие е поканен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според предвиденото в Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в образованието /през август т.г./, увеличението на индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система ще е между 15 и 16.1 процента от 1 януари 2021 г.  

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители, те стават 46 лева месечно. С 30 лева ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите месечно, като допълнително трудово възнаграждение, когато се налага обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение и др.

Колективното договаряне предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Обезщетението, което ще получават учителите при пенсиониране е предвидено да бъде в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Предстои леко захлаждане и краткотрайни валежи с гръмотевици

След полунощ  ще се изясни над по-голямата част от страната, като по-значителна облачност ще има над крайните югоизточни райони, където ще превалява дъжд с гръмотевици. Във вторник, 27 август, до обяд над повечето райони ще преобладава..

публикувано на 26.08.24 в 19:45

България днес - 26 август 2024 г.

В „България днес“ на 26 август говорим за горските пожари и безводието на лятото 2024 година у нас. Природните стихии застрашават не само живота и нормалния бит на хора, но и са сериозна предпоставка за промени в биоразнообразието на..

публикувано на 26.08.24 в 19:00

Ниски добиви на слънчоглед в Добричко заради сушата

Със среден добив от 150 кг/дка стартира жътвата на слънчоглед в област Добрич при 170 кг/дка миналата година, показват данните на Министерството на земеделието и храните. Прибирането на маслодайната култура все още не е започнало в общините..

публикувано на 26.08.24 в 16:37