Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възнагражденията на учителите във фокуса на браншови форум в София

Снимка: БГНЕС

"Социалният диалог и колективното трудово договаряне в системата на предучилищното и училищното образование" е темата на браншови форум в София, чиито домакин ще бъде КНСБ днес / 2.10/.  Участие ще вземат президентът на синдиката Пламен Димитров, председателят на Съюза на българските учители д.ик.н. Янка Такева. За участие е поканен министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Според предвиденото в Колективния трудов договор (КТД), подписан от министъра на образованието Красимир Вълчев и национално представителните синдикални и работодателски организации в образованието /през август т.г./, увеличението на индивидуалните работни заплати на педагогическите специалисти в образователната система ще е между 15 и 16.1 процента от 1 януари 2021 г.  

Стартовата основна заплата за учител става 1260 лв. Минималните възнаграждения на старшите учители ще достигнат 1300 лв., а на главните – 1350 лв. Директорите на детски градини и училища ще получават не по-малко от 1535 лв., а заместник-директорите – 1420 лв.

Увеличава се и възнаграждението за класните ръководители, те стават 46 лева месечно. С 30 лева ще се компенсират и разходите за консумативи на учителите месечно, като допълнително трудово възнаграждение, когато се налага обучение от разстояние в електронна среда в условията на епидемии, пандемии, енергийни кризи, извънредно положение и др.

Колективното договаряне предвижда също образователните институции да планират не по-малко от 2,5 % и не повече от 3,5% от годишния размер на средствата за заплати на непедагогическия персонал за допълнително възнаграждение.

Обезщетението, което ще получават учителите при пенсиониране е предвидено да бъде в размер на 11 брутни заплати от 1 януари 2021 година, които ще се осигуряват по национална програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Засилен интерес към българския павилион на Венецианското биенале на изкуствата

Българският павилион на Венецианското биенале на изкуствата през тази година се радва на голям успех сред международните журналисти и посетители. “ За нас е огромно признание да бъдем отличени като един от павилионите, задължителни за посещение ”,..

публикувано на 24.08.24 в 10:59

В София дават началото на колоездачната обиколка на България

Тази вечер от 17,30 ч. пред храм-паметник "Св. Александър Невски" в центъра на София ще бъде даден стартът на 71-вата колоездачна обиколка на страната. Спортното състезание, което ще се проведе от 25 до 29 август, ще приключи в Габрово. В него ще..

публикувано на 24.08.24 в 10:30

В България се събират шампиони от световните бойни подиуми

Бургас е домакин на грандиозна галавечер, която събира на едно място десетки шампиони в бойните спортове. Престижната световна ММА организация провежда в събота, 24 август, състезания от веригата BRAVE 86, като за тях идват едни от..

публикувано на 24.08.24 в 10:05