Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

„Празникът на плодородието“ в Кюстендил – красив и богат на събития

4
Снимка: kustendil.com -архив

Прочут с лековитите си минерални извори и богатството на исторически и природни забележителности, Кюстендил е и център на научна дейност, свързана с овощарството. Известно е, че в този край се произвеждат най-хубавите български череши, ябълки, както и още много и различни плодове и зеленчуци.

Натежала от плодове и багри, есента в Кюстендил винаги е красива, а „Празникът на плодородието“, който се провежда там от години, събира щедрите ѝ дарове в едно с безкрайната творческа фантазия на занаятчии и художници. Всеки, който е попадал на този празник, е останал удивен от изобретателно подредените щандове, „многотията“ от ябълкови сортове, както и продукти на природна основа.Събитието се организира от община Кюстендил и Институтът по овощарство в града. Обикновено продължава четири дни, но на тазгодишното, тринадесето поред издание, дните са два – 3 и 4 октомври.

Поканени са само производители и търговци от Кюстендилско – за да се избегне голямото струпване на хора, характерно за предишните години. „Това пък е повод да обърнем повече внимание на децата, родителите, на всички хора от нашия край“ – казва Димитрина Укалска, началник на отдел „Култура“ в общината и споделя още подробности за дългоочакваното събитие:


Празникът наистина е многоцветен. Той е наследство от Първия овощарски национален конкурс, проведен през далечната 1896 г. в нашия град. Тогава конкурсът е удостоен със званието „Майка на българското овощарство“. След това също се е провеждал, но нямаме изчерпателни сведения. „Празникът на плодородието“ се провежда ежегодно от 2008 г., винаги в края на септември – началото на октомври.

Тази година, както обикновени, ще започне от ранни зори с базар на занаятчии и земеделски производители. Ще има и изложение на художествено аранжирани щандове, което е с конкурсен характер.В търсене на красота и разнообразие, всяка година сменяме визията на това изложение. През 2019 г. участниците трябваше да разположат продукцията си върху слама, а сега провокираме тяхното въображение със стълбата като задължителна част от подредбата. Откриването на празника е на 3 октомври от 12 часа.

Веднага след това започва традиционното представяне на сортове ябълки от Института по земеделие.Вниманието този път е фокусирано върху 10 сорта, които са с висока адаптивност към стресови промени в метеорологичните условия. Това, което винаги предизвиква голям интерес е щандът на Института по земеделие, където очакваме да бъдат изложени над 100 сорта ябълки. Конкурс за най-едра ябълка, кулинарна демонстрация, музикална програма, в която ще се изявят местни танцови и певчески състави – всичко това придава много настроение и пъстрота на празника.“

В неделния ден организаторите са поканили аниматор, който ще се занимава изключително с детската аудитория. Заради епидемичната обстановка тази година на 1 юни децата не можаха да се порадват на своя празник. Затова в община Кюстендил ще компенсират това с най-различни забавления и занимания. Освен музикална програма, в този ден ще има състезателни игри с плодове и зеленчуци, както и открити тренировки в спортни зони, обособени в спортните клубове. Както и в предишни издания, треньорите ще станат аниматори и ще представят характерното за дисциплината, в която са се специализирали.„Празникът на плодородието“ има много приятели в България и чужбина.
Това важи и за останалите големи събития в Кюстендил. Всяко от тях има свое лице и чества едно от годишните времена – „Кюстендилска пролет“, „Празник на черешата“, „Кюстендилско лято“. След отмяната или редуцираното провеждане на редица инициативи, предстоящият празник е събрал надеждите на организатори и участници за глътка красота и есенна топлина преди неясното бъдеще и дългата зима.

Снимки: kustendil.com -архив

Галерия

Още от категорията

В половин България няма регистрирани новозаразени с Covid-19

27 са новите случаи на коронавирус в страната през изминалото денонощие или 0,7 процента от направените малко над 4 100 теста, сочи Единният информационен портал. В 15 области в страната няма нито един нов случай на инфекция. В София новозаразените..

публикувано на 21.06.21 в 08:54

Програма “Ваканция” обещава активно лято за деца и младежи

В столичния комплекс "Спортна София 2000" днес започва програма "Ваканция" на Столичната община, насочена към деца и младежи от 6 до 29 г. Те ще имат свободен достъп до 50 вида дейности, сред които спорт, изкуство, обучение по пътна безопасност,..

публикувано на 21.06.21 в 06:00

Задържаха трима българи с 6 тона хашиш край Палермо

Военноморските сили на Италия са задържали трима българи в морето край Палермо, които са превозвали на яхта, плаваща под американски флаг, 6 тона хашиш на стойност 13 млн. евро, съобщава Италианската финансова полиция, цитирана от БНТ.   Самолет на..

публикувано на 20.06.21 в 15:17