Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скоростното изкачване на Витоша в памет на Боян Петров

Снимка: личен архив

Днес в планината край София – Витоша, се провежда скоростно изкачване към местността Копитото, по любимата пътека на големия български алпинист Боян Петров. Заради епидемията на коронавирус събитието не е с масов старт, а в час, избран от всеки записан участник по негово желание.

Изкачването е посветено на изкачването на Кангчендзьонга (8586 м) от Боян Петров. На 20 май 2014 г. той стана първият българин, изкачил третия по височина връх на планетата. Два месеца по-късно Боян стъпва на Броуд Пик и само осем дни след това - на К2 (първо българско изкачване). За тези успехи е поздравен с видеообръщение от легендата в алпинизма Райнхолд Меснер.

През пролетта на 2018 г. на път за 8-хилядника Шиша Пангма Боян Петров остана завинаги в прегръдката на планината.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Елитът на световната художествена гимнастика се събира на Световната купа в София

София отново се превръща в столица на световната художествена гимнастика, в която елитът на този спорт ще нарисува голямата картина от предусещания, емоции и въжделения броени месеци преди олимпийските игри в Париж. От 12 до 14 април в зала..

публикувано на 11.04.24 в 11:25

Втора загуба за Нургюл Салимова на Турнира на претендентките

Нургюл Салимова загуби от Александра Горячкина на Турнира на претендентките за световната титла по шахмат в Торонто. Партията беше първата класическа между двете от финала за Световната купа през август м.г., който заемащата трето място в световната..

публикувано на 11.04.24 в 10:30

Салимова постигна реми срещу лидерката в Турнира на претендентките

Нургюл Салимова постигна реми с бившата световна шампионка Тан Чжони от Китай в петия кръг от Турнира на претендентките в Торонто. С черните фигури 20-годишната българка изигра много спокойно партията си срещу водачката във временното..

публикувано на 10.04.24 в 12:35