Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

36 деца изучават български език в неделното училище в Истанбул

Снимка: Мариян Карагьозов

За поредна година в началото на октомври училищният звънец прозвуча в българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Истанбул. То е част от мрежата от неделни училища, които предлагат образование по български език, история, география и други предмети на децата на сънародниците ни зад граница.

Поради пандемията от Covid-19 засега обучението ще се води дистанционно, каза  директорът на училището Невин Даудова пред Радио България, но изрази надежда учители и ученици да имат възможност пак да общуват лице в лице.



Школото в Истанбул е създадено преди шест години, благодарение на съвместните усилия на генералното консулство на България в Истанбул и Фондацията на българските православни църкви в Турция (юридическото лице, което управлява недвижимите имоти, наследство от Българската Екзархия, закупени със средствата на българските общности в Османската империя и Турция).

През 2015 г. училището започва със 17 ученици, а днес броят им вече е удвоен. Поради малкия брой възпитаницив една и съща възраст, класовете са смесени.  Училището обаче е добрe подсигурено с учебници и пособия, посочи директорката Невин Даудова. Материали предоставят както българското Министерство на образованието, така и други училища от България, когато гостуват в Истанбул. „В това отношение не изпитваме никакви трудности“, категорична бе г-жа Даудова и допълни, че учители и ученици активно използват и електронни учебници и платформи за обучение. 

В училището стремежа за знания разпалват 6 сърцати учителки – 3 от които учат децата на български език и литература, история и география и по един преподавател по фолклор и народни танци, музика и рисуване.  



Децата жертват един от почивните си дни - неделя - за да посещават занятия.
Въпреки това обаче те идват с голямо желание в неделното училище, подчерта Невин Даудова. За това допринася и местоположението на училището.  Учебните занятия се провеждат в сградата на българската Екзархия в модерния, оживен и централен истанбулски квартал „Шишли“. Тези помещения са до красивата историческа сграда на Екзархията и децата могат да позват и добре поддържания и озеленен двор - лукс, който не се среща твърде често в многолюдния турски град.

Учениците, които са се записали в училището, са основно от три групи. Някои са деца на български дипломати или други български граждани, работещи в Истанбул. Друга група са децата от смесени бракове, а третата - деца на изселници от България в Турция. Въпреки това обаче те имат голямо желание да поддържат връзката си с езика жива и да го използват в бъдеще.

Въпреки че училището е започнало работа сравнително скоро, то вече има своите постижения. Учениците редовно участват в различни училищни конкурси, а някои печелят и отличия на тях. Неделното училище "Св. св. Кирил и Методий" често е домакин на тържества и други прояви, сред които представяния на книги, концерти и пр. Няма национален или учебен празник, който училището да не е отбелязало с тържества и програми. Но най-вълнуващи за учители и ученици, а и за цялата българска общност в Истанбул, са честванията на Деня на будителите /1 ноември/, 24 май и началото на учебната година.

Снимки: Мариян Карагьозов



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Тежка катастрофа с кола на НСО в Аксаково

Автомобил на Националната служба за охрана (НСО) катастрофира на 17 май в 17:30 ч. на влизане в град Аксаково. С колата на НСО е пътувал съпредседателят на "Продължаваме Промяната" Кирил Петков, съобщи БТА.  При удара има един загинал.  Той е..

публикувано на 17.05.24 в 08:54

Конституционният съд потвърди прекратената концесия на терминал "Росенец"

Конституционният съд отхвърли искането на президента Румен Радев да установи, че прекратяването на концесията на петролния терминал "Росенец" противоречи на Основния закон. Решението на магистратите е взето единодушно от участвалите 10 съдии, посочва..

публикувано на 17.05.24 в 08:52

Ден на очарованието на растенията в Биологическия факултет на СУ 

Международен Ден на очарованието на растенията ще се проведе днес в изложбената зала на Биологическия факултет на Софийския университет “Св. Климент Охридски”.  Студенти, преподаватели и изследователи под формата на разговори и демонстрации ще..

публикувано на 17.05.24 в 08:05