Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анкета с граждани за предпазните мерки в транспорта

Предпазните маски и общественият транспорт – мисия възможна

Снимка: БГНЕС

В разгара на лятото с постановление на здравния министър беше наложено задължителното носене на защитна маска или друго средство, покриващо носа и устата на всички закрити обществени места, като превантивна мярка срещу разпространението на коронавируса. От тогава е и изискването при провеждане на обществени мероприятия да се спазва дистанция от 1,5 м. Сега, три месеца по-късно, мерките продължават да са в сила, броят на новозаразените в България расте и хората все по-сериозно гледат на превенцията срещу Covid-19.

Най-много проверки за неносене на маски от пътниците се правят в градския и междуселищен транспорт, показа проверка на Радио България. Частните превозвачи не допускат пътници без предпазни средства, а в масовия столичен транспорт често има камери за видеонаблюдение, които също респектират пътниците, за да си поставят маска при качване.


Обичайно в подземната железница на София се возят около 350 хил. човека дневно. Те са сред най-проверяваните пътници, освен за редовни превозни документи, така и за носенето на предпазни маски. Контрол за поставена маска се осъществява и в наземния транспорт в София и страната, където концентрацията на пътници е голяма. За последните три месеца са съставени над 60 акта за неносене на предпазна маска в столичния градски транспорт. Глобата за пътниците в София е 300 лв., а проверките са ежедневни. Самите инспекции продължават до 5 минути, така че да не се пречи на разписанието на превозните средства. 


„Аз нося маска откакто се обяви извънредното положение в началото, но забелязвам много хора да ги носят под брадичката, без да ги слагат над устата си – обяснява Маргарита Иванова, която често пътува в обществения транспорт с детето си. – Носим ги, за да се предпазим от вируси, макар и много хора да се съмняват, че това е ефикасно средство. Хубаво е носенето на маски, според мен, защото в превозните средства е неприятно, когато някой кашля и дори не си слага ръката на устата, това се случва често и е възмутително“. 


Младите пътници сякаш са най-склонни да пренебрегват указанията. „Много често виждам млади хора без маски в транспорта, които сякаш казват – нас това не ни засяга, защо да се притесняваме. Не съм съгласна с това, трябва някой да им обясни, че има проблем“ – казва Цвета Павлова и добавя, че носенето на маска е отговорност към другите, така тя пази и внучето си вкъщи.

Определено не всички хора в градския транспорт се пазят, но това е в нашата национална характеристика – смята жената. – Ние невинаги докрай вярваме, не сме напълно дисциплинирани и не се съобразяваме с човека до нас. Често се примиряваме с нередностите. Но все пак, повечето хора носят маски, съобразяват се. Това е уважение към другия, бил той познат или непознат, а също е уважение към самия себе си.“

Студентът Ивайло Георгиев казва, че редовно пътува с градски транспорт и най-често без маски са ученици, които отиват или се връщат от училище.

„Не ми прави добро впечатление, защото това е бъдещето на България. Но те са единични случаи, повечето от хората се съобразяват и поставят маските си. Не мисля, че ако се наложат повече рестрикции нещата ще се подобрят, по-скоро зависи от личната отговорност на човек, защото санкциите имат обратен ефект и хората ще носят по-малко маски в знак на протест. Иначе българските студенти са дисциплинирани, много от тях носят маски и в учебните зали, макар да не са задължителни, а препоръчителни“.


Димана Христова също счита, че спазваме правилата:

„Да, аз нося маска в градския транспорт, но ми прави впечатление, че и повечето хора имат. По време на пандемията ми се наложи да пътувам извън страната и мога да кажа, че в сравнение с други държави, ние сме по-дисциплинирани в България. Хубавото е, че хората проявяват стил и вкус в избора, виждам хора с различен дизайн на маските, има и забавни“.

Съставил: Гергана Манчева

Снимки: БГНЕС и БТА

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Официално стартира процедурата за избор на нов главен прокурор

На днешното си заседание Висшият съдебен съвет официално възобнови процедурата за избор на нов главен прокурор. Изборът е насрочен за 16 януари 2025 г., а до 24 октомври кандидатите трябва да представят концепциите си. Кандидатите трябва да имат..

публикувано на 12.09.24 в 15:03

Часът на Радио България по програма "Христо Ботев" - Брой 17

В този брой на предаването слушайте: "Когато и ученици, и учители са в час" – разговор с Николай Йорданов, директор на Българското средно училище "Христо Ботев" в Братислава;  "Българското кино - на фокус в Париж“ – интервю с Румена Иванова..

публикувано на 12.09.24 в 12:00

Ретро автомобили на Националната служба за охрана представя Историческият музей

Класически автомобили от висок представителен клас от парка на Националната служба за охрана представя от днес до 15 септември Националният исторически музей. Експозицията е по повод 145 години от основаването на държавната охранителна служба на..

публикувано на 12.09.24 в 07:15