Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Цветанка Варимезова – с почетния знак на Президента

Изтъкнатата ни фолклорна изпълнителка, педагог и диригент Цветанка Варимезова беше удостоена с почетния знак на Президента за своя принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и традиции и по повод 60-ата й годишнина, информира прессекретариатът на държавния глава.

„Опазването на наследеното културно богатство и духовната родственост зависи от всеки от нас. Обединяващата им сила е животворната енергия, пред която отстъпват времето, разстоянията и отчуждението. Личният пример на хилядите българи зад граница, за които род и родина са осъзната гордост, отговорност и обич, го доказва“ - заяви държавният глава Румен Радев, връчвайки ѝ отличието на официална церемония в Гербовата зала на Президентството.


Цветанка Варимезова е сред най-талантливите и ревностни застъпници на българската музикална традиция и култура. От 2001 г. тя преподава български фолклор в Калифорнийския университет, а със своята работа популяризира и приобщава към българските традиции и музикална култура представители от различни народности. Държавният глава определи концертите, в които Цветанка Варимезова участва – над 2000 до днес, като „емоционален  разказ за нашата страна, за нейната древна история и необятна култура“.

„Дейността ми в България и по света за съхранението на българския корен, дух и музикална култура ме прави щастлива и осмисля моя живот“, заяви на свой ред певицата и посочи, че се чувства горда от факта, че българския фолклор заема почетно място в световната музикална култура. 

Снимки: Прессекретариат на Президента

Галерия

Още от категорията

Новият музикален клип „Мърфи“ – талант, въображение и артистизъм

През последните дни в социалните мрежи се появи нов видеоклип – на песента „Мърфи“. Избрахме да го представим заради свежата фантазия и интересни режисьорски решения, както и младежкия поглед към житейски теми, стари като света – романтично влюбване,..

публикувано на 30.11.20 в 10:06

Детският хор на БНР с нов световен триумф

Детският хор на БНР спечели първа награда на Осмия международен конкурс „Ян Сибелиус Фест“ във Финландия. Радиохорът стана безапелационен победител в категорията „Детски хорове до 16-годишна възраст“ . Фестивалът, посветен на финландския композитор Ян..

публикувано на 25.11.20 в 15:30

Цигуларката Зорница Иларионова - с голямо признание в Охрид

Международният конкурс за млади изпълнители „Охрид, те сакам“ („Охрид, обичам те“) обяви победителите в своето осмо издание, проведено виртуално между 19 и 21 ноември. Наред с наградите в отделните категории – цигулка, пиано, китара, виолончело, акордеон..

публикувано на 23.11.20 в 14:06