Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Цветанка Варимезова – с почетния знак на Президента

Изтъкнатата ни фолклорна изпълнителка, педагог и диригент Цветанка Варимезова беше удостоена с почетния знак на Президента за своя принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и традиции и по повод 60-ата й годишнина, информира прессекретариатът на държавния глава.

„Опазването на наследеното културно богатство и духовната родственост зависи от всеки от нас. Обединяващата им сила е животворната енергия, пред която отстъпват времето, разстоянията и отчуждението. Личният пример на хилядите българи зад граница, за които род и родина са осъзната гордост, отговорност и обич, го доказва“ - заяви държавният глава Румен Радев, връчвайки ѝ отличието на официална церемония в Гербовата зала на Президентството.


Цветанка Варимезова е сред най-талантливите и ревностни застъпници на българската музикална традиция и култура. От 2001 г. тя преподава български фолклор в Калифорнийския университет, а със своята работа популяризира и приобщава към българските традиции и музикална култура представители от различни народности. Държавният глава определи концертите, в които Цветанка Варимезова участва – над 2000 до днес, като „емоционален  разказ за нашата страна, за нейната древна история и необятна култура“.

„Дейността ми в България и по света за съхранението на българския корен, дух и музикална култура ме прави щастлива и осмисля моя живот“, заяви на свой ред певицата и посочи, че се чувства горда от факта, че българския фолклор заема почетно място в световната музикална култура. 

Снимки: Прессекретариат на Президента

Галерия

Още от категорията

БНР участва в европейски музикални проекти по повод 8 март

„Жените в музиката“ е проект на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU), който представя постиженията на жените като артисти, композитори, диригенти, автори на текстове и аранжименти. За втора поредна година инициативата е свързана и с..

публикувано на 08.03.21 в 13:04

Васко Василев свири Вивалди под върховете на Пирин

Въпреки пандемията, Васко Василев дойде от Валенсия до България, за да свири под върховете на Пирин „Зима” от „Годишните времена” на Вивалди , пр едаде БТА.  Изпълнението е по повод Световната купа в гигантския слалом за мъже на 27 и 28 февруари и..

публикувано на 26.02.21 в 20:06

Пианистката Дора Делийска ще изпълни българска музика по телевизия ARTE

На 26 февруари, от 20 ч. българско време, Дора Делийска ще участва в епизод на предаването Europe@Home на телевизия ARTE – европейски телевизионен канал за култура. Идеята на тази поредица е в 27 вечери да бъдат представени 27-те държави-членки..

публикувано на 25.02.21 в 18:12