Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанка Варимезова – с почетния знак на Президента

Изтъкнатата ни фолклорна изпълнителка, педагог и диригент Цветанка Варимезова беше удостоена с почетния знак на Президента за своя принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и традиции и по повод 60-ата й годишнина, информира прессекретариатът на държавния глава.

„Опазването на наследеното културно богатство и духовната родственост зависи от всеки от нас. Обединяващата им сила е животворната енергия, пред която отстъпват времето, разстоянията и отчуждението. Личният пример на хилядите българи зад граница, за които род и родина са осъзната гордост, отговорност и обич, го доказва“ - заяви държавният глава Румен Радев, връчвайки ѝ отличието на официална церемония в Гербовата зала на Президентството.


Цветанка Варимезова е сред най-талантливите и ревностни застъпници на българската музикална традиция и култура. От 2001 г. тя преподава български фолклор в Калифорнийския университет, а със своята работа популяризира и приобщава към българските традиции и музикална култура представители от различни народности. Държавният глава определи концертите, в които Цветанка Варимезова участва – над 2000 до днес, като „емоционален  разказ за нашата страна, за нейната древна история и необятна култура“.

„Дейността ми в България и по света за съхранението на българския корен, дух и музикална култура ме прави щастлива и осмисля моя живот“, заяви на свой ред певицата и посочи, че се чувства горда от факта, че българския фолклор заема почетно място в световната музикална култура. 

Снимки: Прессекретариат на Президента



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Вокална студия "Дъга" празнува 30 години с концерт

Вокална студия "Дъга" ще изнесе празничен концерт на 30 март  (в Joy Station, Студентски град), посветен на три кръгли годишнини – 30 години от създаването на формацията, 40 години творческа дейност на Снежана Полихронова – Кърнолски и 50 години Дом..

публикувано на 29.03.24 в 10:15

"Лъжи и истини"… Сленг представя ново видео

SLNG (Сленг) е една от групите, дали облик на съвременната българска музика в началото на новото хилядолетие. След загубата на фронтмена Дими Екимов, Сленг се завърнаха в обновен състав – вече над десет години певец в групата е Владимир Михайлов,..

публикувано на 28.03.24 в 09:45

Споделена обич и нова песен в среща на дует ШИК със софийската публика

Дует ШИК има запазено място в сърцата на почитателите на красивата музика със своите мелодични песни, много от тях превърнали се в хитове. Техен автор е Красимир Гюлмезов – утвърден композитор, аранжор, инструменталист и певец. В дует ШИК гласът му се..

публикувано на 26.03.24 в 07:15