Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветанка Варимезова – с почетния знак на Президента

Изтъкнатата ни фолклорна изпълнителка, педагог и диригент Цветанка Варимезова беше удостоена с почетния знак на Президента за своя принос в съхраняването и популяризирането на българското фолклорно изкуство и традиции и по повод 60-ата й годишнина, информира прессекретариатът на държавния глава.

„Опазването на наследеното културно богатство и духовната родственост зависи от всеки от нас. Обединяващата им сила е животворната енергия, пред която отстъпват времето, разстоянията и отчуждението. Личният пример на хилядите българи зад граница, за които род и родина са осъзната гордост, отговорност и обич, го доказва“ - заяви държавният глава Румен Радев, връчвайки ѝ отличието на официална церемония в Гербовата зала на Президентството.


Цветанка Варимезова е сред най-талантливите и ревностни застъпници на българската музикална традиция и култура. От 2001 г. тя преподава български фолклор в Калифорнийския университет, а със своята работа популяризира и приобщава към българските традиции и музикална култура представители от различни народности. Държавният глава определи концертите, в които Цветанка Варимезова участва – над 2000 до днес, като „емоционален  разказ за нашата страна, за нейната древна история и необятна култура“.

„Дейността ми в България и по света за съхранението на българския корен, дух и музикална култура ме прави щастлива и осмисля моя живот“, заяви на свой ред певицата и посочи, че се чувства горда от факта, че българския фолклор заема почетно място в световната музикална култура. 

Снимки: Прессекретариат на Президента



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Младежка филхармония "София" и оркестърът на консерваторията във Винтертур ще свирят заедно в зала "България"

Младежка филхармония "София“ при Национално музикално училище "Любомир Пипков“ и оркестърът на консерваторията във Винтертур, Швейцария, излизат тази вечер от 19.00 ч. на сцената на зала „България“. Така в съвместния концерт в рамките на  10-тото издание..

публикувано на 20.07.24 в 07:10

"Джаз под звездите" на Камен бряг

Скалите над село Камен бряг, недалеч от Каварна, за десети път стават сцена за Фестивала "Джаз под звездите". Тази година той се провежда на 19 и 20 юли, като първата вечер почитателите на джаза ще се насладят на изпълненията на саксофонистката..

публикувано на 19.07.24 в 15:25
Керана и космонавтите

"Толкоз мога"

За пета поредна година Sofia Summer Fest – летният фестивал на София – ще предложи незабравими изживявания в разгара на лятото. В Южния парк, в най-горещите 30 дни от сезона, жителите и гостите на столицата ще имат възможност да се насладят на театър,..

публикувано на 17.07.24 в 10:15