Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Три националности с обща изложба за жените – героини

Чешкият център в София представя три проекта – от Чехия, Словакия и България, свързани женските персонажи – обичани и противоречиви, почитани и мразени, но оставили своя следа в историята и дали възможност на нежната половина от човечеството да бъдат господари на съдбата си. Селекцията от картини е озаглавена „Чешките героини / Първите жени / Аз съм българка“.

Чешките героини са личности от историята и съвремието - владетелки, политици, художнички, изследователки, спортистки, изобразени чрез техниката на илюстрирана мозайка.

Частта „Първите жени“ е подготвена от Посолството на Словашката република в София. Чрез съдбите на известни дами, реализирали се в различни области, тя поставя въпроси, свързани с равенството между половете и ролята на жената  в историята. „Аз съм българка“ пък представя 15 произведения, голяма част от които създадени като част от едноименната книга на Петя Александрова. Портретите им сякаш се отделят от своя литературен контекст и заживяват самостоятелно, в качеството си на визуални разкази.

Експозицията може да бъде разгледана до 3 ноември.


Редактор: Йоан Колев 

Галерия

Още от категорията

Виртуална среща на български писатели зад граница

Български писатели и поети от Еквадор, Бразилия, Аржентина, Канада и САЩ се включиха в организирана по инициатива на вицепрезидента Илияна Йотова виртуална литературна среща „Народността не пада там, дето знанието живей“. На срещата президентът..

публикувано на 12.05.21 в 16:12

Фестивал за нова драматургия от Югоизточна Европа започва в София

Серия от сценични четения и пърформанси в периода 12-16 май предлага Гьоте институт – София. Те се провеждат в рамките на тригодишния международен проект New Stages Southeast за нова драматургия от региона на Югоизточна Европа. Фестивалът ще бъде..

публикувано на 12.05.21 в 05:35

За 10-ти път България се включва в европейската Нощ на литературата

Тази вечер България се включва за десета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература - „Нощ на литературата“. Събитието се организира по едно и също време в различни европейски градове..

публикувано на 12.05.21 в 05:05