Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Габрово се гордее с европейско отличие за екология

Снимка: архив

Наградата „Европейски зелен лист“ за 2021 година беше присъдена на българския град Габрово. Европейската комисия е оценила инвестициите в енергийната ефективност и благоустрояването на градската среда, но също така и постиженията в разделното енергийната ефективнос събиране на отпадъците и кампаниите с гражданите, съобщиха от местната администрация. „Ние сме единственият град в Централна и Източна Европа, който е спечелил наградата в нейната петгодишна история“, похвалиха те.

Конкурсът „Европейски зелен лист“ оценява „зелените идеи“, които малките градове, с население от 20 до 100 хиляди души, реализират, за да вдъхновят и другите за промени в посока устойчиво развитие. Българският град, известен като столица на хумора и шегата, кандидатства за трети път в екологичната надпревара. Тази година Габрово достигна до финала  в компанията на още 4 града - датските Елсинор, Нюборг и Ринкобинг- Скьерн и финландския Лапенранта. Призът носи и парична премия от 75 хиляди евро.

Церемонията по награждаването /обявяването на наградата е на 37-мата минута/

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българската православна църква избира патриарх

За 30 юни е свикан Патриаршески избирателен църковен събор, който трябва да излъчи предстоятел на Българската православна църква и митрополит на Софийската духовна епархия. Престолът овдовя на 13 март, когато от този свят си отиде блаженопочившият..

публикувано на 30.06.24 в 06:05

България и Румъния работят за подобряване на корабоплаването по Дунав

Условията за корабоплаване по река Дунав ще бъдат подобрени чрез европроект DISMAR на стойност 10 млн. евро, съобщи БТА, цитирайки изпълнителния директор на Изпълнителната агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) в Русе Ивелин Занев...

публикувано на 29.06.24 в 10:25

Ретро автомобили, симулатори и игри за Националния ден на безопасността на движението

На 29 юни по повод Националния ден на безопасността на движението по пътищата Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" организира фестивал от 11 до 14 часа на площад "Княз Александър I Батенберг" в столицата, пред Художествената..

публикувано на 29.06.24 в 08:30