Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Външните министри на Албания и България - на среща в София

За българите в Албания е важно да изучават майчин език

| обновено на 15.10.20 в 16:33
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и албанският й колега Гент Цакай обсъдиха в София европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма, съобщи МВнР.  

Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания. „На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите“, посочи българският вицепремиер. 

Захариева оцени като една от важните стъпки към ЕС признаването на българското малцинство в Албания със Закона за защита на националните малцинства от 2017 г. Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме  вторичното законодателство по отношение на националните малцинства. „Това, което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители“, каза външният ни министър.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания, и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В район на страната, населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по тази програма – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв., съобщи МВнР.

Гент Цакай от своя страна благодари за постоянната подкрепа на България по пътя към членство в ЕС и за ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.

Още от категорията

Теодора Генчовска

Диалогът между България и РС Македония е възобновен

Като координатори на процеса на сближаване и възобновяване на диалога между Република Северна Македония и България, външните министерства на двете страни са разширили обхвата на дискусиите. На брифинг в МВнР, министърът на външните работи Теодора..

публикувано на 27.01.22 в 15:11
Кирил Петков

България залага на дипломацията по отношение кризата в Украйна

България продължава да настоява за дипломатическо решение на кризата в Украйна и остава лоялен и предвидим партньор в НАТО, а водеща в българската отбранителна система ще бъде националната армия – български войски, българско командване и българско..

публикувано на 27.01.22 в 12:02

Засега няма да евакуираме българските дипломати от Украйна

Правителството разполага с план за изтеглянето на нашите дипломати от Украйна, ако рискът от военен конфликт в региона се повиши. На брифинг в парламента, премиерът Кирил Петков посочи, че при необходимост ще бъдат изпратени и самолетите за евакуацията,..

публикувано на 26.01.22 в 18:51
Подкасти от БНР