Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Албания и България - на среща в София

За българите в Албания е важно да изучават майчин език

| обновено на 15.10.20 в 16:33
Снимка: БТА

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и албанският й колега Гент Цакай обсъдиха в София европейската интеграция на Албания и възможностите за активизиране на двустранното сътрудничество в областта на свързаността, икономиката и туризма, съобщи МВнР.  

Захариева препотвърди подкрепата на България за европейската интеграция на Албания. „На този етап продължаваме да смятаме, че ще бъде грешка, ако Албания и Северна Македония бъдат разделени в процеса на преговорите. Албания направи сериозни стъпки в хода на реформите“, посочи българският вицепремиер. 

Захариева оцени като една от важните стъпки към ЕС признаването на българското малцинство в Албания със Закона за защита на националните малцинства от 2017 г. Тя изрази надежда, че албанското правителство ще приеме  вторичното законодателство по отношение на националните малцинства. „Това, което е много важно за България, е правото на достъп до изучаване на майчин език на българите в Албания. Готови сме да подпомогнем този процес и с материали, и с учители“, каза външният ни министър.

България оказва подкрепа, видима за гражданите и институциите в Албания, и по линия на официалната ни помощ за развитие (ОПР). В район на страната, населен предимно с етнически българи, се реализира и най-големият проект по тази програма – изграждането на асфалтов път между град Билищ и село Върник на стойност 1 125 561 лв., съобщи МВнР.

Гент Цакай от своя страна благодари за постоянната подкрепа на България по пътя към членство в ЕС и за ролята й за връщането на Западните Балкани в европейския дневен ред.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

По съседски: Събития с балкански адрес

На 8 май македонците избират президент между Силяновска и Пендаровски С 40,08% срещу 19,92% от гласувалите в първия тур на президентските избори в Северна Македония кандидатът на ВМРО-ДПМНЕ Гордана Силяновска отива на втория тур на..

публикувано на 26.04.24 в 10:45

Депутатите освободиха Росен Желязков от поста председател на НС

Народното събрание гласува поисканата от “Продължаваме промяната – Демократична България”, “БСП за България” и “Възраждане” оставка на парламентарния председател Росен Желязков. От присъстващите в пленарната зала 232-ма депутати 129 гласуваха “за”..

публикувано на 25.04.24 в 12:18

България ще участва във възстановяването на енергийната инфраструктура на Украйна

България ще съдейства на Украйна в процеса по възстановяване на енергийната инфраструктура. Това стана ясно на среща на служебния министъра на енергетиката Владимир Малинов с посланичката на Украйна в България Олеся Илашчук. "Задълбочаването на..

публикувано на 24.04.24 в 18:34