Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Анти-коронни номера“ в туризма

Созопол - с приз за предпочитана лятна дестинация

„Пандемията от Covid-19 промени лицето на туризма. Всяка криза предоставя нови възможности за противодействие, а настоящата несъмнено ни помогна да преосмислим традиционните си представи за туризма“ – думите са на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Тя се включи в организираната от Националния борд по туризъм дискусия, посветена на развитието на бранша в условията на Covid-19, информира пресцентърът на Министерството на туризма.

По време на форума, преминал под мотото „Анти-коронни номера - по света и у нас“,  министърът поясни, че общите усилия на държавата и на бранша трябва да отговорят на настъпилите промени, като се съсредоточат върху новите бизнес модели, устойчивото развитие, прилагането на високите технологии и по-адаптивната заетост. Без това е невъзможен рестартът, нито - привличането на инвеститорски интерес.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че постоянно се търсят нови възможности за подкрепа на сектора. За пример тя даде осигурените допълнителни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, по инструмента REACT–EU, чрез които ще бъдат подпомогнати предприятията при въвеждането на цифрови и зелени иновации. Мерките са в процес на разработване.

Георгиева подчерта и, че временната рамка на мерките за държавна помощ за икономиката в условия на сегашния епидемичен взрив е удължена с шест месеца -  до 30 юни 2021 г., което дава възможност за допълнителна подкрепа на туристическия бизнес. Продължава и работата с Българската банка за развитие и други финансови институции за облекчаване кредитирането на бизнеса и разсрочване на задълженията му заради кризата. 

Приз за най-предпочитана лятна дестинация в България получи Община Созопол.

Съставил: Красимир Мартинов
Снимка: Архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Рафтинг сезонът по река Струма край Кресненското дефиле вече започна

Любителите на рафтинга в България вече правят първите си спускания по река Струма край Кресненското дефиле. Месеците март, април и май са подходящи за групите, които търсят повече адреналин, тъй като реката е по-пълноводна и преживяването е..

публикувано на 20.03.24 в 07:30

Димитър, който създава красота, както го прави природата – във фермата за пауни в с. Сусам

Димитър Димитров отглежда кози, овошки, калифорнийски червеи, доскоро се е занимавал и с коне. Ала голямата му любов са пауните. В хасковското село Сусам той се грижи за 300 големи и 200 малки пъстроцветни пернати от 26 разновидности, става ясно от..

публикувано на 19.03.24 в 09:10

"България е брутално яка" – вижте тези уникални образци от бруталистичната ни архитектура (Видео)

Сградите, построени в периода на социализма, безспорно оформят голяма част от поколенията в България, казват ентусиастите от дигиталния проект "България на длан”, който през видео и фото съдържание представя страната ни по нестандартен начин...

публикувано на 17.03.24 в 08:05