Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Анти-коронни номера“ в туризма

Созопол - с приз за предпочитана лятна дестинация

„Пандемията от Covid-19 промени лицето на туризма. Всяка криза предоставя нови възможности за противодействие, а настоящата несъмнено ни помогна да преосмислим традиционните си представи за туризма“ – думите са на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова. Тя се включи в организираната от Националния борд по туризъм дискусия, посветена на развитието на бранша в условията на Covid-19, информира пресцентърът на Министерството на туризма.

По време на форума, преминал под мотото „Анти-коронни номера - по света и у нас“,  министърът поясни, че общите усилия на държавата и на бранша трябва да отговорят на настъпилите промени, като се съсредоточат върху новите бизнес модели, устойчивото развитие, прилагането на високите технологии и по-адаптивната заетост. Без това е невъзможен рестартът, нито - привличането на инвеститорски интерес.

Заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева посочи, че постоянно се търсят нови възможности за подкрепа на сектора. За пример тя даде осигурените допълнителни средства по Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“, по инструмента REACT–EU, чрез които ще бъдат подпомогнати предприятията при въвеждането на цифрови и зелени иновации. Мерките са в процес на разработване.

Георгиева подчерта и, че временната рамка на мерките за държавна помощ за икономиката в условия на сегашния епидемичен взрив е удължена с шест месеца -  до 30 юни 2021 г., което дава възможност за допълнителна подкрепа на туристическия бизнес. Продължава и работата с Българската банка за развитие и други финансови институции за облекчаване кредитирането на бизнеса и разсрочване на задълженията му заради кризата. 

Приз за най-предпочитана лятна дестинация в България получи Община Созопол.

Съставил: Красимир Мартинов
Снимка: Архив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Курортите ни са в топ десетката сред германските туристи

България е на 8-мо място при ранните записвания за лятна ваканция на германците през 2024 г. След пандемията с коронавирус, имаше известен отлив на немски туристи от нашите курорти. Сега обаче германците отново са започнали да правят ранни..

публикувано на 16.03.24 в 10:10

Над 200 изложители от 3 континента на "Ваканция и СПА" в София

Най-големият ежегоден форум на туризма у нас ще се състои от 13 до 15 март в Интер Експо Център в София. 40-то издание на "Ваканция & СПА" ще събере на едно място над 200 изложители от три континента – Европа, Азия и Африка. Участниците са от..

публикувано на 12.03.24 в 10:10

Първи къмпинг фестивал Explore the world 2024 в Бургас през април

Черноморският ни град Бургас ще бъде домакин на първото издание на къмпинг фестивала Explore The World 2024. Събитието, което ще се проведе на 27 и 28 април на Морска гара, е насочено към запалените почитатели на почивката на колела. В програмата му са..

публикувано на 12.03.24 в 06:25