Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Скопие изпраща Любчо Георгиевски на разяснителна мисия в София

Бившият премиер на Северна Македония Любчо Георгиевски ще пристигне с разяснителна мисия в София в следващите дни. За това съобщи БНТ, цитирайки македонската телевизия "Алсат-М".

Визитата на Георгиевски е с цел да разясни позицията на Скопие по двустранни въпроси. Според него, Скопие е направило много малко за сближаването с България през последните 30 години.  Това посещение ще трябва да съдейства за това, България да оцени правилно сегашното поведение на висшите македонски държавни ръководители.

"Нашият премиер Зоран Заев казва, че Гоце Делчев е общ революционер на Македония и България. До преди три години никой в Македония не смееше за каже това", обясни Георгиевски.

Вчера, след подновяването на заседанията на Смесената българо-македонска комисия по исторически и образователни въпроси, стана ясно, че все още не е постигнато споразумение по спора за националната принадлежност на Гоце Делчев.

Темата „Гоце Делчев“ е ключова в работата на комисията, смята и журналистът и дългогодишен кореспондент на БНР в Скопие Мартин Минков. В интервю за Програма "Хоризонт" на БНР той посочва още, че ако България спре Северна Македония по пътя ѝ към ЕС, ефектът ще е опустошителен. Вижте повече - ТУК.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Служебно ли е служебното правителство?

Наистина ли е служебно служебното правителство? Това е въпросът, който си задават българите след като предложеният за служебен премиер Димитър Главчев представи персоналния състав на кабинета, в който има явен реверанс към партиите от доскоро..

публикувано на 22.04.24 в 12:05
Димитър Главчев и Румен Радев

Днес става ясно кой ще бъде служебен външен министър

Президентът Румен Радев днес ще приеме служебния премиер Димитър Главчев, за да обсъди с него предложените рокади в състава на правителството. Служебният премиер Димитър Главчев иска да бъде и външен министър Министър-председателят настоява..

публикувано на 22.04.24 в 07:00
Христо Иванов

Президентът трябва да се консултира с партиите преди да назначи нови министри

Президентът Румен Радев отказва да приложи текстовете от Конституцията, които определят ролята на държавния глава като посредник и балансьор , заяви пред БНР съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов по повод казуса с евентуалната смяна на министри в..

публикувано на 21.04.24 в 14:48