Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

26 октомври ще бъде обявен за ден на мавруда

Снимка: архив

Идеята на българските винопроизводители е чрез популяризиране на винения сорт, който се среща само в България, питието да стане още по-разпознаваемо у нас и зад граници. А то определено заслужава възторжените отзиви на ценители от цял свят. Маврудът е неотменна част от популярните винени маршрути, насочени предимно към чужденците. Това е един от най-старите и считан за особено ценен висококачествен местен сорт червено грозде. Узрява по-късно, а произведеното от него вино има наситено рубинен цвят, да не говорим за плътния и неустоим аромат!

В България има около 40 изби, които произвеждат вина от сорта Мавруд. Около 30 от тях приемат туристи в специално оборудваните за целта дегустационни зали.

Първото честване на Деня на мавруда ще е през 2021 година. Празникът ще продължава цяла седмица като за център на събитията е избран Пловдив, където сортът е най-разпространен. Представяне на различни марки мавруд, безплатни винени дегустации и уикенд пакети за винен туризъм са само част от атракциите, с които производителите ще се популяризират България като дестинация за винен туризъм.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Начало на Светлата седмица

На втория ден след Великден започва Светлата седмица – наречена така, защото Възкресението на Исус Христос символизира просветлението. В нея православната църква прославя Светите апостоли и Света Богородица. Тези седем дни носят просветление и..

публикувано на 06.05.24 в 09:55

Празнична програма в Националния военноисторически музей

В Деня на храбростта, който е и празник на Българската армия, Националният военноисторически музей отваря вратите си за желаещите да го посетят. С вход свободен от 10,00 до 17,00 ч. ще бъде достъпът до всички експонати. Освен постоянната..

публикувано на 06.05.24 в 09:05

България днес - 6 май 2024 г.

Христос Воскресе! "Хубав ден, Великден. Още по-хубав – Гергьовден", казва народът ни. Светлият понеделник събира двата празника в едно. На днешния 6 май празнуваме храбростта и силата да побеждаваме змея на злото в дните ни, за да може да тържествуват..

публикувано на 06.05.24 в 07:00